Ilyen tesztet kell megírniuk a 2014-es középiskolai felvételin a diákoknak Közoktatás
Eduline

Ilyen tesztet kell megírniuk a 2014-es középiskolai felvételin a diákoknak

Meddig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételire? Milyen feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak? Íme, a legfontosabb tudnivalók a középiskolai felvételiről.

December 10-ig lehet jelentkezni a középiskolai írásbeli felvételi vizsgára, méghozzá a tanulói jelentkezési lappal: ezt abban az iskolában kell leadni, ahol a diák a vizsgát meg szeretné írni. Arról, hogy melyik intézményt választjátok, ti dönthettek, az iskola pedig köteles fogadni a jelentkezéseteket. Hogyan számolják a felvételi pontokat? Erről itt olvashattok.

A központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák jegyzéke az Oktatási Hivatal honlapján lesz elérhető 2013. november 15-ig, az iskolák felvételi tájékoztatójukat a felvételi eljárás rendjével október 31-ig teszik közzé.

Az írásbelin magyar nyelvből, illetve matematikából vizsgáznak a diákok: a magyar nyelvi feladatlapokhoz nem lehet segédeszközt használni, a matematikavizsgára vonalzót, körzőt és szögmérőt vihetnek magukkal a diákok, számológépet nem.

A vizsgák 45-45 percesek, köztük 15 perc szünetet kell tartani. A tesztek elsősorban nem a tantárgyi, lexikális tudást mérik, hanem azokat a képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában szükségesek.

Mikor tartják a vizsgát?

A 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők is 2014. január 18-án 10 órától vizsgáznak. A pótló írásbeli vizsga időpontja január 23-án 14 óra - ezt azok írhatják meg, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. A vizsgát megismételni nem lehet.

Az eredményről a vizsgát szervező iskola február 6-ig értesíti a diákokat és a szülőket - a dolgozatokat nyolc munkanapig lehet megtekinteni, észrevételt pedig a megtekintést követő első munkanap végéig lehet tenni. Ezt az iskola három munkanapon belül bírálja el: ha a vizsgázó az eredménnyel nem ért egyet, az észrevételt az iskola továbbítja az Oktatási Hivatalnak.

Az írásbeli vizsga után, február 14-ig kell jelentkezni a kiválasztott középiskolákba: a tanulói adatlapot a felvételi központnak, a jelentkezési lapokat pedig intézményenként, a kiválasztott iskolákba kell elküldeni. A 9. évfolyamra jelentkezők esetében ezt az általános iskola intézi, az alacsonyabb évfolyamra jelentkezők pedig a www.oktatas.hu oldalról tölthetik le a nyomtatványokat.

A 2013-as felvételi feladatsorok és megoldások

Négyosztályos középiskolák

Magyar nyelv - feladatsor

Magyar nyelv - megoldás

Matematika - feladatsor

Matematika - megoldás

 

Hatosztályos gimnáziumok

Magyar nyelv - feladatsor

Magyar nyelv - megoldás

Matematika - feladatsor

Matematika - megoldás

 

Nyolcosztályos gimnáziumok

Magyar nyelv - feladatsor

Magyar nyelv - megoldás

Matematika - feladatsor

Matematika - megoldás

Hirdetés
Keresztféléves felvételi: kik kapnak hiánypótlási felszólítást? Érettségi-felvételi Eduline

Keresztféléves felvételi: kik kapnak hiánypótlási felszólítást?

A hitelesítési határidőt követően megkezdődött az adatok és a csatolt dokumentumok feldolgozása. Amennyiben ennek során megállapítják, hogy a felvételi jelentkezési kérelmet hiányosan nyújtottátok be, legkésőbb 2021. január 3-ig felszólítást kaptok a hiányok pótlására. Fontos azonban, hogy nem minden esetben érkezik felszólítás.