Kiből lehet magántanuló? Közoktatás
Eduline

Kiből lehet magántanuló?

Az iskolaigazgató vagy a szülő dönti el, lehet-e magántanuló egy diák? Részt vehetnek-e a magántanulók a délutáni foglakozásokon? A legfontosabb tudnivalók.

A magántanulói jogviszony nem feltétlenül jelenti azt, hogy a diákot kiemeljük a megszokott közösségből, és magántanárokat sem feltétlenül kell fogadni mellé. Ugyanakkor részben kivédhető a "káros iskolai óraterhelés, valamint a sajátosan összeállított tananyag" hatása - írja oldalán az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete.

A szülő kérelmére az igazgató nem tagadhatja meg a magántanulói státuszba vételt, ha azonban úgy látja, hogy az hátrányos a diák számára, értesíti a hatóságokat. A magántanulókat - az iskolában vagy azon kívül folyó gyakorlati képzés kivételével - felmentik az órák látogatása alól, így nem kell igazolni a késéseket, hiányzásokat, és nem kell 16 óráig az iskolában maradni.

A tanuló ugyanakkor az igazgató előzetes engedélyével részt vehet a tanórai, a napközis és a tanulószobai foglalkozásokon is. A számonkérés módját az igazgató határozza meg, érdemes tehát kérni, hogy azokból a tárgyakból, amelyekből a diák az értékeléshez elegendő jegyet szerzett, azok alapján osztályozzák félévkor, illetve a tanév végén.

Ha a diákot vizsgára kötelezik, azon a szülő is részt vehet. Ha a tanuló egészségi állapota vagy egyéb, sajátos igénye miatt lesz magántanuló, a felkészülésben az iskola köteles segíteni - írja az egyesület.

A magántanulói jogviszonyról a diák igazolást kap, így rendőri igazoltatásnál azt kell felmutatnia. Azt a 14 éven aluli diákot ugyanis, aki "hitelt érdemlő igazolás" nélkül marad távol az iskolától a tanítási idő alatt, a rendőr az iskola igazgatójához kísérheti.

Hirdetés