Iskolaőrök, egyetemi átalakítások és csúszatott iskolakezdés - a hét hírei egy helyen Közoktatás
Eduline

Iskolaőrök, egyetemi átalakítások és csúszatott iskolakezdés - a hét hírei egy helyen

Jönnek az iskolaőrök és terítéken van a csúsztatott, 9 órai iskolakezdés is. Ezen felül kiderült, mikor kezdődik az egyetem és hol tartanak diplomaosztókat, illetve milyen fontos dolguk van még a felvételizőknek a következő héten. Összeszedtük az elmúlt napok legfontosabb oktatási híreit.

Szeptemberben jönnek az iskolaőrök

Szeptemberben már iskolaőrökkel indul a tanév - az Országgyűlés ugyanis pénteken megszavazta a javaslatot. A képviselők 155 igen, 17 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadták el. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben.

Azóta kiderült, hogy a tankerületi fenntartású iskolák közül már 288, a szakképző intézmények közül pedig 204 kérte, hogy rendeljenek ki hozzájuk iskolaőrt szeptembertől. Arról, hogy pontosan milyen keretek között működik majd ez a rendszer, itt írtunk bővebben

Kilenckor kezdődne az iskola jövőre?

Ugyanis csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az ötletről itt olvashattok el mindet.

A kérdés nagyon összetett, külön kellene választani életkorilag, de egyik korcsoport számára sem lenne előnye – mondta el Jocó Bácsi a témáról.

Megvan, mikor kezdődik az őszi félév az egyetemeken

Összeszedtük a legnagyobb fővárosi és vidéki egyetem következő félévének menetrendjét. Akár leendő egyetemisták vagytok, akár végzősök, a következő dátumokat már most felírhatjátok.

A koronavírus miatt eddig elmaradt a nagy táborozási láz

Bár a júniusi táborokra még kevesen jelentkeztek, a júliusi-augusztusi időpontok majdnem mind beteltek - mondta el Tóth Béla, a Táborfigyelő portál ügyvezetője az Eduline-nak. Vajon beindul a szezon idén? Itt nézhetitek meg, mit látnak a szakértők, itt olvashattok el mindent.

Megszavazta az Országgyűlés a Színművészeti átalakításáról szóló javaslatot

Új modellben működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ugyanis az országgyűlés pénteken megszavazta a változtatást.

"A júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlék nem béremelés"

Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vezetői arra keresték a választ, hogy a kormány által hangoztatott, 80 milliárdos oktatásra fordítható (jövő évi) többlet mit tartalmaz.

A PSZ szerint ugyanis az nem elegendő a szakképzésben dolgozók átlagosan 30 százalékos béremelésére, a pedagógusoknak szintén idén júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékára, továbbá az intézményvezetők és helyetteseik pótlékaira.

Utolsó simítások a felvételiben: minden, amit a közelgő határidő előtt tudni kell

Július 9-én ér véget a tavaszi ügyintézési időszak, ami azt jelenti, hogy már csak egy hetetek van az utolsó simításokra. Most összegyűjtöttünk nektek minden tudnivalót egy helyen, hogy a legapróbb tennivalókról se feledkezzetek meg. Ha pedig bajban vagytok a pontokkal, akkor itt olvashattok arról, hogyan tanulhattok egyetemen, ha nem éritek el a minimumponthatárt. Ebben a cikkben arról írtunk, hogy milyen árakat kell fizetnie azoknak, akik nem kerülnek be állami képzésre, itt pedig a kollégiumi árakról találtok egy összefoglalót.

A legtöbb egyetemen visszaállhat a hagyományos oktatás szeptembertől

Most, hogy véget ért a tavaszi félév és a vizsgaidőszak, nem csak a leendő egyetemistákban, hanem a jelenlegi hallgatókat is érdekli a kérdés: mi lesz az egyetemekkel szeptembertől? Vajon marad a távoktatás vagy hagyományos formában kezdődik az őszi félév? Megkerestük a magyar egyetemeket.

Több magyar egyetem is bekerült a világ ötszáz legjobbja közé a legfrissebb rangsorban

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listáin több magyar egyetem is helyet kapott. A részleteket és a helyezéseket itt nézhetitek meg.

Kínos helyesírási hibák: ez a tíz legkellemetlenebb baki

A magyar nyelvtan és a helyesírás még mindig nem tartozik a legkönnyebbek közé, de vannak olyan hibák, amik egyszerűen nem kopnak ki a nyelvhasználatból. Mutatjuk a legborzasztóbbakat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul

Visszaesett a Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjasok száma a koronavírus-járvány miatt, ezt pedig a főként külföldi hallgatókra specializálódott hostelek, magánkollégiumok üzemeltetői is a saját bőrükön érzik. Van, ahol már szállást, reggelit és ingyen wifit tartalmazó „karanténcsomagot” is kínálnak a külföldről érkező egyetemistáknak.