Egy próbát megérne a 9 órai iskolakezdés bevezetése? Közoktatás
Eduline

Egy próbát megérne a 9 órai iskolakezdés bevezetése?

Évek óta terítéken van a 9 órás iskolakezdés bevezetése, de számtalan kérdést felvetne a változtatás.

Palkovics négy éve beszélt a csúsztatott iskolakezdésről, nem sokkal később pedig a kormánypárti Magyar Idők is belengette, hogy az új Nemzeti Alaptantervbe foglalnák választható lehetőségként a 9 órás kezdést - írja a hvg.hu. Akkor az volt az álláspont, hogy a diákok több mint kétharmada támogatná az ötletet. A kérdés azóta is lóg a levegőben – a két év csúszással megjelent Natban szó sincs ilyesmiről.

Most csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Mondván, hogy reggel 7 és 8 óra közötti budapesti tömegközlekedésen utazók egyharmada diák, főként középiskolás és felsőoktatásban tanuló.

A hvg.hu próbálta elérni az illetékeseket, de nem kaptak választ arra a kérdésre, honnan vannak ezek az adatok, csak annyit tudtak meg a főpolgármester-helyettestől, hogy a BKK a megvásárolt diákbérletek alapján számolta ki: a 7-8 közötti, 35 százalékos utasszám-emelkedés 70 százalékát a középiskolában és felsőoktatásban tanulók adják.

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke korábban azt mondta, ha életkori sajátosságokat is vizsgálunk, akkor a középiskolásoknak kifejezetten szerencsés a későbbi iskolakezdés, a tanároknak teljesen mindegy, hogy fél 8-kor vagy 8-kor kezdik a munkát. Azt kell megnézni, meddig tolódik ki a tanórák vége, az nem szerencsés, ha a délután foglalkozások, sport és egyebek nagyon késő délutáni időpontig tolódnának ki. Az oktatás hatékonyságát nem zavarná.

Nyilván ez a fenntartó döntése - tette hozzá a szakszervezet vezetője. Arra a kérdésre, hogy csak a járvány időszakára vezetnék-e be, azt mondta, az iskolakezdést a tanév rendje egész évre szabályozza, ha a budapesti városvezetésnek sikerül megállapodnia a BKK-val és a fenntartókkal, akkor ez minimum egész évre szólna, nem csak a járványhelyzet idejére.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz ősztől az iskolákban a hvg.hu-nak az Emmi azt írta,

a kormány úgy tervez, hogy hagyományos, tantermi oktatással indul a tanév, de a járványügyi helyzetet folyamatosan figyelve felkészülünk egy esetleges második hullámmal járó részleges, helyi vagy teljes digitális tanrendre történő átállásra is.

Az iskolák önállóan dönthetnek a 9 órás kezdésről?

Az egyeztetések már zajlanak a kérdésben, de alapvetően jogszabályilag sincs kőbe vésve hánykor kezdődjön a tanítás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés