Iskolaőrség: Applikáción keresztül kérhetnek majd segítséget a tanárok? Közoktatás
Eduline/MTI

Iskolaőrség: Applikáción keresztül kérhetnek majd segítséget a tanárok?

Az államtitkár a benyújtott törvénymódosítási javaslat vitájában részletesebben beszélt az iskolaőrségről, ami egy rendészeti szervként működne.

Maruzsa Zoltán szerint az iskolaőrséget csak ott vezetik be, ahol ezt az intézményvezetők kérik - olvasható a hvg.hu oldalán.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol a rend fenntartása ezt igényli – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kedden a parlamentben, az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében benyújtott törvénymódosítási javaslat vitájában.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kormány azt várja, hogy az iskolaőrök jelenléte növelni fogja a tanárok és a tanulók biztonságérzetét, visszatartó erőt fog jelenteni a bántalmazóknak. Kiemelte, hogy az iskolaőröknél lőfegyver nem lesz, de szükség esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot, bilincset.

Csak az iskola területén intézkedhetnek majd az őrök és csak tanítási időben. Említést tett arról is, hogy technikai megoldás lehet egy olyan applikációs jelzőrendszer kialakítása, amelyen keresztül a tanár segítséget kérhet majd. A törvényjavaslat alapján a hivatalos személy, a közfeladatot ellátó személy és a támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetők lesznek a diákok, ha az elkövetéskor tisztában vannak azzal, hogy mit csinálnak.

Maruzsa Zoltán bejelentette azt is, hogy folyamatban van egy kormányrendelet-módosítás annak érdekében, hogy az intézmények és fenntartóik vizsgálják felül a házirendben a mobiltelefonok használatára vonatkozó szabályozást.

A Pedagógusok Szakszervezete elutasítja a benyújtott törvényjavaslatot, szerintük nem rendelkezik valódi megelőzést szolgáló intézkedésekkel és számos aggályuk van az új rendszerrel kapcsolatban.  

Kásler Miklós szerint a szülők, gyerekek és tanárok is élvezték a digitális oktatás előnyeit

Az Emmi minisztere értékelte az elmúlt hónapokat és a rendkívüli oktatási helyzetet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul

Visszaesett a Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjasok száma a koronavírus-járvány miatt, ezt pedig a főként külföldi hallgatókra specializálódott hostelek, magánkollégiumok üzemeltetői is a saját bőrükön érzik. Van, ahol már szállást, reggelit és ingyen wifit tartalmazó „karanténcsomagot” is kínálnak a külföldről érkező egyetemistáknak.