NAT NEM vagy NAT IGEN - fej fej mellett petíciók aláíróinak száma Közoktatás
Eduline

NAT NEM vagy NAT IGEN - fej fej mellett petíciók aláíróinak száma

Eddig több mint 60 oktatási intézmény tanárai és diákjai, valamint több mint 20 szervezet csatlakozott az új Nemzeti alaptanterv ellen tiltakozók csoportjához. Közben fej fej mellett halad a NAT NEM és a NAT IGEN petíciók aláíróinak száma.

A frissen csatlakozó iskolákat a Hívatlanul és a Civil Közoktatási Platform is külön listában vezeti. Ahogy a héten már mi is írtunk róla, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium volt az első iskola, ahol a tanárok tantestületileg álltak ki az új alaptanterv ellen. Az ő tiltakozásukat több budapesti és vidéki iskola is csatlakozott. A jelenlegi állás szerint több, mint 60 iskola tanárai és diákjai szólaltak fel a NAT ellen.

Az iskolák mellett azonban az aláírások is gyűlnek. A párhuzamosan indított petíciók a NAT 2020 NEM és a NAT 2020 IGEN fej fej mellett haladnak. Míg az ellenző nyilatkozatot csütörtök délelőtt 10-ig 23 060-an, addig a támogató petíciót 18 839-en írták alá.

A NAT 2020 NEM petíciót a Magyartanárok Egyesülete indította. A leírásban összefoglalják fő érveiket a NAT ellen. Az új NAT nem nemzeti, mert ekkora mennyiségű tananyag az adott korosztály legalább kétharmada számára nem elsajátítható, őket a nemzetből mintegy kirekeszti, és nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel s nem csupán alapjaiban szabályozza. Az óraszámcsökkentés mellett tananyagbővítést végrehajtó anyagot gyerekellenesnek tartják, a NAT szemléletét pedig elvultnak és elfogultnak, ami újra az ideológia, a politika szolgálólányává teszi az irodalmi nevelést. Véleményük szerint a kormányrendelet "olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni." Az egyesület korábban kiadott állásfoglalását teljes terjedelmében itt olvashatjátok el.

A feltehetően erre válaszul született NAT 2020: IGEN ezzel szemben semmilyen szakmai érvvel nem áll elő. A Számok- a baloldali álhírek ellenszere nevű oldal által indított kezdeményezés arra kéri támogatást: "akik egyetértenek azzal, hogy jó dolog, ha a magyar gyermekeket hazaszeretetre nevelik, aláírásukkal támogassák az új NAT-ot." A leírásban pedig az áll: "Mutassuk meg, hogy többen támogatjuk, mint ahány magyarellenes liberális és baloldali ellenzi! Legyen ez egy otthoni Békemenet a hazáért, a keresztény értékekért, nemzeti önazonosságunkért!"

Mindezekkel párhuzamosan - ahogy már korábban írtunk róla- többnapos demonstrációra hívta egy magyartanár az új Nemzeti alaptantervvel egyet nem értőket. Február 18-án, 19-én és 20-án a Széll Kálmán térre várnak mindenkit, akinek nem tudnak azonosulni az új alaptörvényben megfogalmazottokkal.

Egyre több iskola foglal állást az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban: itt a tiltakozók listája

Egyre több és több iskola tanári gárdája és diákja csatlakozik az új Nemzeti alaptanterv elleni tiltakozáshoz. Sokan az új NAT visszavonását követelik, hiányolják a nyilvános és szakmai egyeztetést és korszerűtlennek tartják a dokumentumot. Összegyűjtöttük, kik adtak ki eddig nyílt levelet vagy közleményt a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés