Fontos határidő a szülőknek: már csak pár napig lehet kérelmezni az iskolakezdés alóli felmentést Közoktatás
Eduline

Fontos határidő a szülőknek: már csak pár napig lehet kérelmezni az iskolakezdés alóli felmentést

Január 31-ig, vagyis péntekig kell benyújtaniuk az Oktatási Hivatalhoz a felmentési kérelmet azoknak a szülőknek, akik szeretnék, hogy hatéves gyerekük még egy évig az óvodában maradhasson. Ugyanakkor ha a pedagógiai szakszolgálat még a határidő előtt a felmentést támogató véleményt állít ki, nincs szükség a kérelemre. Itt vannak a részletek.

Ahogy már többször megírtuk, január 1-jétől azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, alapszabályként szeptemberben el kell kezdeniük az iskolát. Arról, hogy további egy évig az óvodában maradhatnak-e, többé már nem az intézmény, hanem az Oktatási Hivatal (OH) dönt. Az eljárás a szülő kérelme alapján indul, amelyet január 15-ig, az első évben kivételesen január 31-ig kell benyújtaniuk a szülőknek. Vagyis péntekig van még idő.

Hogyan kell kérelmezni a felmentést?

A kérelmet ezen a honlapon kell kitölteni, majd kinyomtatva és aláírva postára adni az Oktatási Hivatal címére.

Mit kell csatolni hozzá?

Kötelezően csatolandó dokumentum nincs, az indokot a formanyomtatvány megfelelő részében is részletezni lehet. Ugyanakkor lehet mellékelni az óvodától kapott, a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt, a pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleményt, orvosi igazolást vagy más dokumentumot is, ami alátámasztja a szülő érvelését.

Hogyan zajlik az eljárás?

Az Oktatási Hivatal a kérelmet nyolc napon belül elfogadhatja, elutasíthatja - azt, hogy ez pontosan milyen kritériumok szerint történik, nem hozták nyilvánosságra -, vagy kikérheti a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat véleményét. Utóbbi esetben hatvan napon belül születik döntés. A döntés ellen bírósági eljárásban lehet majd fellépni, melynek során az illetékes bíróság negyvenöt napon belül köteles határozatot kiadni.

Nincs kiskapu?

De van: ha a szülő a kérelem benyújtásának határideje előtt (legkésőbb január 30-án) beszerzi az illetékes pedagógiai szakszolgálat felmentést támogató véleményét, a gyerek automatikusan további egy évig az óvodában maradhat. A szakvéleményt az óvodában mielőbb be kell mutatni, amely alapján a köznevelési információs rendszerben rögzítik ezt a tényt és a tankötelezettség egy évvel való elhalasztását.

Iskolaérettségi vizsgálatok: anonim kérdőívvel gyűjt adatokat a döntésekről a Szülői Hang

Legkésőbb január 31-én kell beadniuk a felmentési kérelmet azoknak a szülőknek, akiknek gyereke idén nyáron betölti a hatot. Anonim kérdőív kitöltésével gyűjtene adatokat az iskolaérettségi vizsgálatokról a Szülői Hang.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?