Több ezer tanár tüntetett Budapesten - azonnali, 30 százalékos béremelést követelnek Közoktatás
Eduline

Több ezer tanár tüntetett Budapesten - azonnali, 30 százalékos béremelést követelnek

Országos tanártüntetés volt szombaton a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezésében. A PSZ petíciókat adott át a minisztériumok képviselőinek, amelyekben többek között 2020. január 1-jétől egyszeri 30 százalékos béremelést, a heti óraszám fokozatos 22 órára való csökkentését, a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását, illetve a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. Percről percre tudósítottunk.

15:06

A Himnusz eléneklése után a tüntetés véget ért.

15:01

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) átadott petíciót is felolvassák, amelyben a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. Ezt az ITM képviseletében Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át.

14:57

Felolvassák a Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek címzett, és a minisztérium képviselőjének ma átadott petíciót. A követelések:

 • 2020. január 1-től egyszeri 30 százalékos pedagógus béremelést,
 • a vetítési alap 2022 januárjától érje el a tárgyévi minimálbér 100 százalékát,
 • a gyakornokok bérezése 2020-tól 250 ezer forinttól kezdődjön,
 • a pedagógusok heti fix kötelező óraszáma a 2019/2020-as tanév második félévétől heti fix 24 óra, 2020. szeptember 1-től heti fix 23 óra, 2021. szeptembertől pedig heti fix 22 óra legyen. Az efölötti tanórák fizetett túlórák legyenek,
 • a nevelést-oktatást segítők és a technikai munkások bérének emelését,
 • pályakezdő pedagógusok támogatási rendszerének kiterjesztését a Pedagógus II. minősítési eljárás időpontjáig. Lakhatási támogatást,
 • 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya,
 • és állítsák vissza a rugalmas iskolakezdés lehetőségét.

A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár vette át.

14:55

A PSZ elnöke végül fekete esernyős akciót hirdet: az esernyőt rakják ki minden iskolában egy jól látható helyre, és ne csukják össze, amíg a követeléseik nem teljesülnek.

14:50

A PSZ elnöke arra kéri a tüntetőket, a helyzethez illő fekete esernyők alatt mutassák meg a kormánynak, nem randalírozni jöttek, hanem mert fontos nekik az oktatás. Emlékezteti a kormányt, ahogy 2016-ban a tüntetést sztrájk követte, ettől most sem riadnak vissza. A tüntetők nagy része hozott esernyőt, most ezek alatt állnak néma csöndben.

14:42

A gyerekeink jövője miatt vagyunk itt - mondatja a tömeggel Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke. "Hittük, hogy a kormány megérti, tárgyalóasztal mellett is megoldást keresni, de nem így történt. Nem adjuk fel mindaddig, amíg nem teljesítik a követeléseinket. Nem csak a pedagógusok bére miatt jöttünk, van itt baj ezen kívül is. Ne hagyjuk, hogy egy hatóság dönthessen az iskolaérettségről. A diákok többet dolgoznak, mint egy felnőtt, csökkentsék az óraszámukat" - mondja. A PSZ elnöke a tanárhiányról is beszél: van olyan iskola, ahol nyolc tantárgyat tanít egy pedagógus. "Sok a felesleges tudás, egyentankönyvekből egyengyerekek tanulnak, ebből csak biztos kudarc következhet" - teszi hozzá.

"A megkérdezésünk nélkül elvették a szakképzést a közneveléstől, az oktatóknak béremelést ígérnek, de nem beszélnek arról, milyen veszélyek leselkednek rájuk, ha már nem lesznek közalkalmazottak" - mondja Szabó Zsuzsanna, hozzátéve: hiába kérték az államfőt, ne írja alá a szakképzési törvényt, mégis megtette.

A szakképzési törvényről itt olvashattok részletesen, az iskolaérettségi vizsgálatokról pedig itt találjátok cikkeinket. A PSZ november 22-én hozta nyilvánosságra felmérésének eredményeit, ami alapján a tanárok átlagosan heti 56 órát dolgoznak: a részleteket itt olvashatjátok. Arról pedig, hogy több iskolában akkora a pedagógushiány, hogy a tanároknak több tárgyat is folyamatosan helyettesíteniük kell sokszor fizetetlen túlórában, itt írtunk.

14:32

Tóth Margit, a Szülői Hang Közösség képviselője felolvassa követeléseiket. Többek között azt szeretnék, hogy tekintsenek a szülőkre, a tanárokra és a gyerekekre partnerként, legyen társadalmi párbeszéd és szakértői egyeztetés a változások előtt, vonják vissza kötelező hatéves beiskolázást, állítsák vissza az eddigi rugalmasságot, csökkentsék a gyerekek túlterheltségét, a magolás helyett a készségfejlesztés legyen a fókuszban, ismerjék el a tanárhiányt és hozzanak érdemes lépéseket a megoldására, legyen beleszólása az érintetteknek a vezetői kinevezésekbe, és állítsák vissza a magántanulói státuszt.

14:23

Szolga Bálint 16 éves blogger és diákaktivista, a Független Diákparlament volt tagja a "poroszos" szemlélet hátrányairól és az alternatív oktatás szükségességéről beszél. Már egy negyedikes, alsós diáknak is lehet napi hét órára, plusz foglalkozások nélkül. Élvezné a gyermekkorát, ha nem rabolnák el tőle az idejével együtt. Egy tizedikes szakgimnazistának pedig 9-10 órája is lehet - mondja. A diák szerint rengeteg a felesleges tananyag, az oktatás fő feladata, hogy felkészítsen a felnőtt életbe való belépéshez, a társadalomba való beilleszkedéshez, ehhez pedig nem magolásra van szükség.

A diák beszél a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány által készített 2019-es jelentésről is, amely szerint a diákok 20 százalékának egyáltalán nincs szabadideje, a családdal töltöbb idővel pedig csak a tanulók fele elégedett. A jelentésről itt olvashattok részlesen.

14:18

Molnár Áron, vagyis noÁr Tanulni akarunk című rapszámát adja elő diákokkal együtt.

14:15

"Tisztességes munkáért tisztességes bér jár, a közszférában is, a pedagógusnak is" - mondja Csóti Csaba, a PSZ-t is tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke. Érdemes összefogni, mert együtt többek vagyunk, ma minden közszolgálati dolgozó képviselteti magát, ahogy a SZEF sztrájkbizottsága is jelen van. "Most kell belépni a szakszervezetbe" - teszi hozzá.

14:11

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke arról beszél, a "rabszolgatörvény" kapcsán megérezték az összefogás erejét, ezért ők is eljöttek, szolidárisak a tanárok harcával és minden megmozdulással, ami az oktatás színvonalának emelését jelenti. Nem túlterhelt, hanem megbecsült pedagógusokat akarnak látni, akik elvezetik a diákokat a felsőoktatásig. Ma csak a kiváltságosok jutnak be egyetemekre, főiskolákra, azt akarjuk, hogy a munkások gyerekeinek is legyen erre lehetősége - mondja, hozzátéve: sztrájk esetén is a tanárok mellett lesznek.

14:06

Először az Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsának (ETUCE) képviselője, Valeryia Desaphine beszél, aki támogatásáról biztosítja a magyar tanárokat. Elmondja: az oktatásügyre Európa-szerte óriási nyomás nehezedik, az alacsony bérek, a bizonytalan munkakörülmények számos európai országban vezettek pedagógushiányhoz. Ezért az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség felszólítja Magyarország kormányát, hogy tartsa tiszteletben vállalásait.

14:00

Megtelt a Kossuth tér, hamarosan kezdődnek a beszédek. A Mérce élő közvetítését itt nézhetitek.

13:40

A tüntetők a Népszava szerint körülbelül kétezren lehetnek. A tudósítás szerint a PSZ útközben petíciót adott át az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőinek. Ebben követelik

 • 2020. január 1-től egyszeri 30 százalékos pedagógus béremelést,
 • a vetítési alap 2022 januárjától érje el a tárgyévi minimálbér 100 százalékát,
 • a gyakornokok bérezése 2020-tól 250 ezer forinttól kezdődjön,
 • a pedagógusok heti fix kötelező óraszáma a 2019/2020-as tanév második félévétől heti fix 24 óra, 2020. szeptember 1-től heti fix 23 óra, 2021. szeptembertől pedig heti fix 22 óra legyen. Az efölötti tanórák fizetett túlórák legyenek,
 • a nevelést-oktatást segítők és a technikai munkások bérének emelését,
 • pályakezdő pedagógusok támogatási rendszerének kiterjesztését a Pedagógus II. minősítési eljárás időpontjáig. Lakhatási támogatást,
 • 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya,
 • és állítsák vissza a rugalmas iskolakezdés lehetőségét.

A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át - írja az MTI.

13:35

A tüntetők már a Kossuth téren, stílusosan a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás szól, és a tanárok követeléseit mondják be, szó van például az oktatást segítők, a gyógypedagógusok és az óvodapedagógusok béréről.

13:05

Elindultak a tüntetők az MTA-tól a Kossuth térre, ahol a beszédek lesznek majd. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa és a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás közösen mond beszédet. Felszólal a SZEF és a MASZSZ elnöke, egy diák és egy szülő is.


12:45

Az MTA előtti tér már szinte megtelt, a tüntetők felsorakoztak a Kossuth térig való menethez.

12:02

Délben már legalább száz tüntető gyűlt össze a Magyar Tudományos Akadémia előtt. A szervezők azt kérték, mindenki vigyen magával fekete esernyőt, ami az oktatás drámai helyzetéhez illik.

11:30

A PSZ korábban azt írta: az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásai csaknem egy év alatt sem vezettek eredményre a béremelésről és a tanárok óraszámának csökkentéséről. A PSZ a magyar közoktatás napjáig (november 22-éig) adott határidőt a kormánynak követelései teljesítésére, de ez nem történt meg, így elkerülhetetlen a tüntetés, amelyet januárban sztrájk is követhet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábban azt írta a tüntetésről, hogy az "a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja", szombaton viszont bejelentették, készek megvizsgálni a pedagógusok bérigényét. Itt olvashattok részletesen a tüntetés előzményeiről és a tanárok által felsorolt problémákról.

10:20

Nem csak tüntetés van ezekben a napokban, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több más szervezettel együtt háromnapos "térfoglalásba" kezdett pénteken a Kossuth téren, kiállítással az elmúlt tíz év oktatási intézkedéseiről, előadásokkal és beszélgetésekkel. A PDSZ péntek az Agrárminisztérium Kossuth tér felőli falára vetített a Ne dolgozz ingyen! elnevezésű kampányukhoz kapcsolódóan, aminek témája a tanárok által ingyen végzett munka.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés