Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból a PSZ - elkerülhetetlen az országos tüntetés? Közoktatás
Eduline

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból a PSZ - elkerülhetetlen az országos tüntetés?

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT) a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), így döntött az Országos Vezetőség. Erről a PSZ levélben tájékoztatta Palkovics László minisztert.

A kilépést az indokolja, hogy az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket a SZIT nem véleményezhette – hangzott el a PSZ budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a részletekről Szabó Zsuzsa elnök és Gosztonyi Gábor alelnök számolt be 2019. október 25-én.

Ahogy arról korábban is írtunk, a PSZ számára elfogadhatatlan és felháborító az is: a sajtóból értesült arról, hogy a szakképzésben dolgozók elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat. Ám a PSZ ezt firtató kérdésre a SZIT legutóbbi ülésén még kitérő választ adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselője. A SZIT összehívását egyébként a PSZ kezdeményezte.

Nyílt levelet írt a minisztériumnak a PSZ - szakmai egyeztetést követelnek a szakoktatók státuszáról

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felszólítja a minisztériumot, hogy még a kormány döntése előtt bocsássa társadalmi vitára a szakképzésben foglalkoztatottakról szóló törvénytervezetet.

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal október 15-i ülése sem a PSZ várakozásai szerint tanácskozott. Ennek az ülésnek az összehívását is PSZ kezdeményezte, hogy tájékoztatást kapjon az új Nemzeti alaptanterv 2020-ra tervezett bevezetéséről. Konkrét információk nem hangoztak el, az viszont igen, hogy a döntéshozók a Nat bevezetése előtt már nem látnak megvalósíthatónak egy újabb társadalmi véleményezési fordulót.

Október 24-én az Emmi és a Klebelsberg Központ képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz a PSZ elnöke és két alelnöke. A PSZ kezdeményezésére összehívott találkozón a szakszervezet bérköveteléseit elutasították, de erről újabb tárgyalási fordulót tűztek ki. A heti fix óraszám rögzítésében partnerek, ám ennek mértékéről szintén további egyeztetés lesz, miként a pályakezdő pedagógusok támogatásáról is - írja közleményében a szakszervezet.

PSZ: lesz elég pedagógus és tanterem a jövőre iskolába lépő diákoknak?

Lesz-e elég pedagógus és tanterem a jövőre iskolába lépő diákoknak? - teszi fel a kérdést Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Szülői Hang kampányában.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés