Ezt javasolja a HÖOK a felvételivel kapcsolatban, újabb hírek a szakképzésekről - a hét oktatási hírei röviden Közoktatás
Eduline

Ezt javasolja a HÖOK a felvételivel kapcsolatban, újabb hírek a szakképzésekről - a hét oktatási hírei röviden

A PDSZ szerint szükséges és fontos lépés lenne egy szakmai bizottság felállítása az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban. Újabb magyar egyetemek a legjobbak között, javaslattal állt elő a HÖOK a 2020-as felvételikkel kapcsolatban. Ezek voltak a hét legfontosabb oktatási hírei.

Ennyit tudnunk az iskolaérettségi vizsgálatokról

Ahogy arról már korábban mi is írtunk, nyílt levélben kérik a pszichológusok a kormányt, hogy adjanak bővebb információt a januártól életbelépő iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban. Miszerint az óvodák helyett egy állami szerv dönthet a gyerekek iskolaérettségéről. Most a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozik a pszichológusok által elindított kezdeményezéséhez, amelyben nyílt levélben fordultak Kásler Miklóshoz - írják közleményükben. Az iskolaérettségi vizsgálatokról bővebben itt olvashattok.

Nincsenek biztonságban a tanárok?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben fordul Emberi Erőforrások Minisztériumához a pedagógusok biztonságával kapcsolatban. Erről bővebben itt olvashattok.

Felvételi 2020 - ezt javasolja a HÖOK

Ha nem változtatnak a kötelező nyelvvizsga követelményén, 2020-ban jóval kevesebben kerülhetnek be egyetemre, főiskolára - a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is látja a problémát. A HÖOK azt javasolja, hogy a felsőoktatási tanulmányok első évének végéig kapjanak haladékot a diákok. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Szakképzési tájékoztató füzetek

Még októberben megkapják a szakképzési centrumok, általános iskolák, minisztériumok, felsőoktatási intézmények, illetve az egyházak által fenntartott iskolák is a szakképzési tájékoztató füzetet - ígéri a parlamenti államtitkár.

Egyetemi rangsorok

Az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem került be idén a brit Times Higher Education 2020-as informatikai felsőoktatási rangsorába. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem pedig a mérnöki tudományokat oktató intézmények listájára. Itt nézhetitek meg az eredményeket.

Keresztféléves felvételi

Október 15-én kezdetét vette a keresztféléves felvételi, már lehet jelentkezni a februárban induló felsőoktatási képzésekre. A jelentkezés november közepéig tart. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat?

Kiszivárgott a „Szakképzés 4.0” stratégia végrehajtásának cselekvési tervezete. A szakmai oktatók munkaviszonyán is változtatnának - írja a Népszava a birtokába került előterjesztés-tervezetre hivatkozva.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés