Hogyan igényelhetitek a diákhitelt a tavaszi félévben? Itt vannak a tudnivalók Felsőoktatás
Eduline

Hogyan igényelhetitek a diákhitelt a tavaszi félévben? Itt vannak a tudnivalók

Az első félévben nem igényeltetek diákhitelt, most viszont szükségetek lenne rá? Mutatjuk, hogyan és mekkora összeget igényelhettek tavasszal.

Ha úgy érzitek, a tavaszi félévben nem fogtok kijönni a szülőktől kapott pénzből/fizetésetekből, igényelhettek diákhitelt akkor is, ha az őszi félévben ezt nem tettétek meg. Ugyanis a szabad felhasználású Diákhitel1-et és az önköltségre fordítható Diákhitel2-t is egy tanulmányi félévre (5 hónapra) lehet igényelni.

Azok kaphatják meg a kölcsönt, akik még nem töltötték be a 45. életévüket, és az adott félévre beiratkoztak - vagyis passzív szemeszterben nem kaphattok kölcsönt. A diákhitelt 11 szemeszterre lehet felvenni. Osztatlan képzés esetén, ha a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

A Diákhitel1-et állami ösztöndíjas és önköltséges hallgatók is felvehetik, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanulnak. Havi 15-70 ezer forintos kölcsönhöz juthattok, amelyet egy összegben vagy havi utalással is kérhettek.

A tavaszi szemeszterben először március 13-án utalnak - ahhoz, hogy ekkor megkapjátok a kölcsönt, február 15-ig kell igényelnetek. Ezután minden hónap 15-ig kérhetitek a hitelt, amelyet egy hónappal később folyósítanak: a korábbi hónapokra járó összeget is utalják, tehát akár a félév közben is hozzájuthattok akár 350 ezer forinthoz. Az utolsó utalás napja június 15.

A Diákhitel2-t csak az önköltség fedezésére használhatjátok, maximális összege is ezzel egyenlő. A Diákhitel Központ a pénzt közvetlenül az egyetemnek/főiskolának utalja. A hitelt felvehetitek az alap- és mesterképzés tanterve szerint hivatalosan magyar nyelven oktatott ismeretek nem magyar nyelven történő oktatásáért fizetendő térítési díjra is.

Jó hír, hogy 2020-ban nem nőttek a hitelek kamatai: a Diákhitel1-é 1,99 százalék, a Diákhitel2 kamatmentes, míg az ősszel bevezetett Nyelvtanulási Diákhitel kamata szintén 1,99 százalék marad, sikeres nyelvvizsga esetén pedig 0 százalék lesz. Ez utóbbi 50-500 ezer forintos kölcsönt aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók, illetve olyanok vehetik fel, akik a tanulmányaikat már befejezték, de nyelvvizsga hiányában még nem kapták meg a diplomájukat. Itt találjátok a részleteket.

Ha állami ösztöndíjas képzésben tanultok, a második félévtől már kaphattok tanulmányi ösztöndíjat is az őszi vizsgák eredménye alapján: arról, hogy milyen összegre számíthattok, itt olvashattok.

Egyetemi ösztöndíjak: ezekre pályázhattok februártól

Milyen egyetemi ösztöndíjakra pályázhattok a második, tavaszi félévben? Itt vannak a legfontosabbak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés