Jön az okleveles technikusképzés, amivel akár felvételi nélkül is bekerülhettek egyetemre Felnőttképzés
Eduline/MTI

Jön az okleveles technikusképzés, amivel akár felvételi nélkül is bekerülhettek egyetemre

Az új képzéstípust 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a technikumokban jövő szeptemberben indulhatnak az első okleveles technikusképzések. A tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmények közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek szakmát és érettségit, majd tanulmányaikat akár felvételi nélkül folytathatják az adott szakirányú egyetemen.     

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekre - írják. Mint írták, az új képzési forma "lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezzék". A programban a duális képzésre is lesz lehetőség. Így a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak - tájékoztatott a minisztérium.

Az új formában a tervek szerint, a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik majd a diákok a technikumot. A képzési idő a „hagyományos” technikumival megegyező (5 év). Az ágazati alapoktatás a közös ágazati tartalommal folyik, vagyis az első két évben ugyanúgy az ágazati alapismereteket tanulnak majd a diákok. A plusz oktatási tartalom a szakmaválasztást követően, a szakirányú oktatás során épül be a képzésbe.

A képzésben a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek. A szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a középfokú tanulmányaikat a hagyományos szakképzésben megkezdő diákok is bekapcsolódhatnak - tették hozzá. Az okleveles technikusképzést 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg elsősorban műszaki, informatikai és gazdálkodási területeken, de emellett például az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban is.

Az előkészítő évfolyamokon tanulóknak is jár a szakképzési ösztöndíj?

Már rengetegszer írtunk róla, hogy a szakképzésben tanulók tanulmányi eredménytől függően kapnak ösztöndíjat, amelyet a duális képzésben később munkabér vált fel. De vajon azok a diákok is számolhatnak a pénzzel, akik előkészítő évfolyamon tanulnak? Újabb fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés