Tippek az angolérettségi előtt - így írhattok maxpontos vizsgát holnap Érettségi-felvételi
Eduline

Tippek az angolérettségi előtt - így írhattok maxpontos vizsgát holnap

A 2020-as őszi érettségi időszakban a szokottnál többen tesznek nyelvi érettségit. Most nekik szeretnénk segíteni, hogy az utolsó pillanatokat is hasznosan töltsék a holnapi angolérettségi előtt.

Az idegen nyelvek esetén nem lehet pontosan tudni, milyen feladatsor kerül elétek az érettségin, éppen ezért érdemes lehet átnézni a leggyakoribb nyelvtani szerkezeteket, hogy még jobban belerázódjatok az adott nyelvbe, ami most történetesen az angol lesz.

Az Oktatási Hivatal közzétett egy listát, amelyben példákkal együtt kigyűjtötték az összes nyelvtani szerkezetet, ami közép- és emelt szinten előkerülhet az írásbelin. Ez vizsga előtti utolsó összefoglaló ismétlésnek hasznos lehet. Itt megnézhetitek, pontosan miről is van szó:

null

null

Ezen felül van pár tipp, amit akkor is érdemes megfogadni, ha már mindent tudtok. Hangolódjatok rá - mielőtt elmentek vizsgázni reggel, hangolódjatok rá az angolra egy kicsit. Hallgassatok készülődés vagy utazás közben angol nyelvű zenét, vagy akár a reggeli híreket olvassátok el angolul. Így mikor az érettségi feladatsor első oldalára lapoztok, az agyatok már készen áll a nyelv használatára, és könnyedén bele tudtok vágni a munkába.

Ne akadjatok meg - ha belefutottatok vizsga közben egy olyan kifejezésbe, amit nem értetek, ne ragadjatok le a feladatnál. Először próbáljátok meg a szövegkörnyezetből kikövetkeztetni, mit jelenthet, és ha akkor sem jöttök rá, térjetek rá vissza egy kicsit később. Így nem megy el a teljes időtök vele, meg tudjátok oldani a többi feladatot, és egy kis idő elteltével, talán rá is jöttök majd a megoldásra.

Az íráskészség feladatrésznél közép- és emelt szinten is használhattok szótárat, úgyhogy mindenképp használjátok ki a lehetőséget. Ha valamiben bizonytalanok vagytok, szótár segítségvel le tudjátok ellenőrizni a helyesírásotokat.

Ha már az íráskészségről van szó, írjatok vázlatot. Az esszék, levelek előtt érdemes egy rövid, pár mondatos vázlatot készítenetek. Egyrészről azért, hogy biztosan egy feleadatban szereplő pontot se hagyjatok ki, hiszen minden előre megadott szempontra reagálni kell valamit, ha maximum pontot szeretnétek kapni. Másrészről a vázlat segít abban, hogy átlássátok a gondolataitokat, és utána logikusan fel tudjátok építeni a szöveg szerkezetét.

Ezek voltak a legnépszerűbb alapszakok a tavalyi keresztféléves felvételin

Megnéztük, hogy mely szakok jutottak a top tízbe a keresztféléves felvételin és összehasonlítottuk a szeptemberben induló népszerű képzésekkel is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.