Mi történik, ha nem tudjátok beírni az E-felvételiben az érettségi eredményeiteket? Érettségi-felvételi
Eduline

Mi történik, ha nem tudjátok beírni az E-felvételiben az érettségi eredményeiteket?

A felvételi kapcsolatban többször kapunk olyan olvasói levelet, melyben arról kérdeztek, hogy mért nem tudjátok beírni az E-felvételiben az érettségi eredményeiteket. Itt a válasz.

Az érettségi bizonyítvány megléte alapvető feltétele az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre való felvételnek. Az érettségi vizsgaeredményeitekre a felvételi pontok számításánál is szükség van, mind az érettségi pontok, mind a tanulmányi pontok és az emelt szintű érettségiért járó többletpontok vonatkozásában. Az érettségi vizsgaeredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül figyelembe vehetők a felsőoktatási felvételi eljárásban – olvasható a Felvi oldalán.

Ha nem tudjátok beírni az érettségi eredményeiteket az E-felvételi rendszerében, akkor az nem hiba, hanem azért van, mert a 2006. január 1. után szerzett érettségi eredményeket elektronikusan és automatikusan a központi érettségi nyilvántartásból veszik majd át.

Nem kell beküldeni az érettségi eredményeket ha:

  • 2006. január 1. után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványotok van, mert az abban szereplő érettségi vizsgaeredményeket a Hivatal elektronikus úton veszi át a köznevelés információs rendszeréből.
  • amennyiben a közhiteles nyilvántartásban szereplő adatok és a rendelkezésre álló bizonyítványon szereplő adatok eltérnek, vagy nem jelennek meg az adatok az E-felvételi ügyintézési időszakában (2020. április 19-től) a "Közhiteles nyilvántartásokból származó információk" menüpontban, akkor a javítást, kiegészítést dokumentummal igazolva kell kérnetek.

Be kell beküldeni az érettségi eredményeket ha:

  • 2006. január 1-je előtt kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvánnyal rendelkeztek. Ebben az esetben a bizonyítvány minden oldalának fénymásolatát be kell küldeni. Önmagában a törzslap/törzslapkivonat nem alkalmas végzettségi szint igazolására.
  • külföldi érettségi bizonyítvánnyal rendelkeztek. Ebben az esetben is a bizonyítvány minden oldalának fénymásolatát be kell küldeni.

Ha a 2006. január 1. előtt kibocsátott, magyar rendszerű érettségi bizonyítványotok elveszett vagy megsemmisült, érettségi bizonyítvány másodlattal tudjátok igazolni eredményeiteket. Igazolást, anyakönyvi vagy törzslapkivonat nem fogadnak el. A másodlat alapvető követelménye, hogy az eredeti érettségi bizonyítvánnyal tartalmilag teljes mértékben megegyezzen.

Rosszul javították az érettségiteket - mikor és hol tudtok panaszt tenni?

Néhány héten belül megnézhetitek a kijavított érettségi feladatlapokat. De mit tehettek akkor, ha nem értetek egyet a javítással? Mutatjuk a szabályokat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés