Felvételi pontszámítás: a február 15-e után szerzett nyelvvizsga is beszámítható? Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi pontszámítás: a február 15-e után szerzett nyelvvizsga is beszámítható?

Hamarosan lejár a felvételi határidő, a már most rendelkezésre álló dokumentumaitokat pedig fel kell töltenetek a rendszerbe. De mi van akkor, ha még nem szereztetek nyelvvizsga-bizonyítványt, de tervezitek? A február 15-e után megszerzett nyelvvizsga, beleszámít az majd az eredménybe? Mutatjuk a szabályokat.

Általánosságban elmondható, hogy a jelentkezés benyújtásakor csak azokat az eredményeket szükséges feltüntetnetek, amelyekhez már rendelkeztek igazoló dokumentummal. A később megszerzendő eredményekre vonatkozóan információt nem kell rögzítenetek, hiszen nem ismert, hogy valóban sikeres lesz-e pl. egy, a jelentkezési határidő utánra tervezett nyelvvizsga.

A 2003. január 1. után Magyarországon szerzett államilag elismert nyelvvizsgák, továbbá a külföldi, de már honosított nyelvvizsgák esetében az eredményt igazoló dokumentumot már nem szükséges benyújtani a felsőoktatási felvételi eljárás során, hanem elegendő ennek adatait rögzíteni - hívja fel a figyelmet a Felvi.

Természetesen a jelentkezési határidőt követően megszerzett nyelvvizsga adatai a felvételi eljárás során majd az ügyintézési időszakban pótolható, legkésőbb 2020. július 9-ig. Szerencsére ezek az eredmények a pontszámítás során ugyanúgy figyelembe vehetők. Úgyhogy nem kell izgulnotok, ha még nincs de terveztek nyelvvizsgáni vagy egyéb pluszpontot érő dolgot csinálni.

Fontos azonban tudni, hogy nyelvvizsga-bizonyítványok kiállításának ideje 60 nap, tehát ahhoz, hogy a fenti határidőig a bizonyítványt megkapjátok, és rögzíteni is tudjátok a nyelvvizsga adatait az E-felvételiben, legkésőbb 2020. május elején le kell tenni a nyelvvizsgát. Persze vannak olyan nyelvvizsgaközpontok, ahol a felvételi időszak alatt rövidebb idő alatt javítanak, a bizonyítvány kiállítása sajnos ebben az esetben is hosszabb. Mielőtt nyelvvizsgára jelentkeztek, ezért érdemes már az elején megkérdezni, hogy sikeres vizsga esetén mikor számíthattok a bizonyítványra.

Ha még nem döntöttétek el, hol és milyen vizsgát tesztek, akkor ebben a cikkben adunk egy kis segítséget.

Felvételi szabályok: tényleg kell emelt szintű érettségi a sikeres felvételihez idén?

Tényleg elsődleges szempont az idei felvételi sikeréhez az, hogy legyen emelt szintű érettségitek? Fontos kérdésre válaszolunk a jelentkezési határidő előtt pár nappal.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés