Töriérettségi a "régi" atlaszok nélkül? Így könnyíthetitek meg a dolgotokat az írásbelin Érettségi-felvételi
Eduline

Töriérettségi a "régi" atlaszok nélkül? Így könnyíthetitek meg a dolgotokat az írásbelin

Közeleg az első tavaszi érettségi szezon, ahol a diákok már nem használhatják a kronológiát tartalmazó történelmi atlaszokat. De hogyan érdemes akkor nekiállni a felkészülésnek és hogyan könnyíthetitek meg a dolgotokat az írásbelin? A Studium Generale Történelem Szekciójának vezetőjével beszélgettünk.

Ezek voltak helyes válaszok töriérettségin: itt a hivatalos középszintű javítókulcs

Ezekre kaphattok pontot az emelt szintű töriérettségin: feladatsor és hivatalos megoldások

Ez az első tavaszi érettségi szezon a kronológiát tartalmazó történelmi atlaszok nélkül. A 2019-es tavaszi vizsgaidőszakban érettségizők csak a következő kiadványokat vihetik magukkal az írásbelire és a szóbelire:

  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903 (1. kiadás, 2015) ISBN 978-963-682-880-6
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1 (1. átdolgozott  kiadás, 2016) ISBN 978-963-436-002-5
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2 (1. kiadás, 2017) ISBN 978-963-436-159-6

„Alapvetően az atlaszhasználat együtt változott meg az érettségi felépítésével. Ez azt jelenti, hogy azért került ki a kronológia az atlaszokból, mert már nincs szükség direkt lexikális tudásra a történelemérettséginél, legfőképpen középszinten nincs” – mondja a változásról Rózsa Bence, a Studium Generale töri szekciójának vezetője.

Az érettségi feladatai jellemzően kompetenciaalapúak, amikhez nem feltétlenül kell atlaszt használni, egyedül az esszékérdéseknél lehet rá szükség. A szekcióvezető szerint, ott viszont 180 percnek elégnek kell lenni ahhoz, hogy mindenki meg tudja írni a feladatot és akár átfussa az atlaszt is.

Mit érdemes átnézni? Ezek a témakörök majdnem minden évben ott vannak a töriérettségin

Vannak témák vagy témakörök, amik mindig felbukkannak az történelemérettségin? Mit és mikor érdemes átnézni az írásbeli előtt? Tippek és trükkök, amivel hatékonyan készülhettek fel az idei történelemérettségire. A Studium Generale Történelem Szekciójának vezetőjével beszélgettünk.

De akkor mire támaszkodhatok?

Ha idén érettségiztek, már a felkészülés alatt érdemes előre gondolkodni, és már az írásbeli előtt jól átnézni a különböző térképeket, ábrákat azoknál a témáknál, amik gyakran előfordulnak – tanácsolja Rózsa Bence.

Amit tanácsos figyelembe venni és ajánlani tudok, hogy érdemes jelöléseket tenni az atlaszba az érettségi előtt. Hasznos lehet azt csinálni, hogy időt spóroljunk — a leggyakrabban előforduló témáknál, mint például a magyar történelem a XIX-XX. században — jelöléseket, poszt it-eket tenni, ugyanis így a nagy izgulásban, egy vizsgaszituációban könnyebb megtalálni a keresett oldalt” – mondja a történelem szekció vezetője.

Persze ezt nem szabad félreérteni. Fontos, hogy az atlaszban oldalt jelölni szabad, azonban információkat nem lehet beleírni. Ezt iskola válogatja, hogy hol engedik ezt a módszert és hol nem. A legjobb, ha megkérdezitek a vizsgáztató tanárt reggel, megmutatjátok neki, hogy csak az oldalakat jelöltetek, nincs benne extra kronológiai adat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

 

Hirdetés