Bioélelmiszerek adekvát csomagolása környezetbarát anyagokból

Feltöltés dátuma: 2014-05-24
Feltöltötte: [email protected]

6. Környezetbarát- és bio -polimerek alkalmazása a csomagolásban Jelenkorunk nélkülözhetetlen eleme a csomagolt élelmiszer. Az élelmiszerek csomagolására egyre növekvő mennyiségű polimereket használnak fel. A legtöbb szintetikus polimert a lebomlási folyamatokkal szembeni ellenállóság jellemzi. Ez a felhasználás során előnyös tulajdonság a hulladékban való megjelenésekor problémát okoz. A biológiailag lebomló csomagolóanyagok bizonyos célokra már bebizonyították alkalmasságukat. Az iparnak azonban meg kell oldania a csomagolóeszköz tartósságának és a bioélelmiszer eltarthatóságának összehangolását. Meg kel őrizni a lebomló csomagolóanyagok stabilitását a tárolás alatt, egészen a csomagolás eldobásáig. Lehetőleg ki kell küszöbölni a lebomlást elindító körülményeket, kidobás után pedig biztosítani kell a biodegradáció optimális feltételeit (szelektív gyűjtés, komposztálás). 6.1. Gazdasági kérdések Az ismertetett problémákon túl nyitva marad a gazdaságosság kérdése. Ma a csomagolásfejlesztőket a költségek csökkentésének kényszere kedvezőbb alternatívák kidolgozására ösztönzi. Kivételekkel csak ott találkozunk, ahol a különleges csomagolás révén magasabb ár érvényesíthető. A gazdaságosság a csomagolásfejlesztés fontos területe marad a jövőben is. Jelenleg a komposztálható anyagok drágábbak a hagyományosoknál. Ennek egyik fő oka a magas fejlesztési költség, valamint a kisebb termelési kapacitás. A nagy tömegben előállított műanyagok, például a polietilén ára az alapanyagok árával szorosan összefügg ( a petrolkémiai források korlátozottsága még nem jelent meg az árakban). Viszonylagossá teszei az árkülönbözetet a hulladékkezelés költsége, például a DSD-nek (Duales System Deutschland) fizetendő licencdíj, amely jelenleg a polimerekre 2,95 EUR/kg, a komposztálás költsége jóval 1 EUR/kg alatt van. A hulladékkezelés árviszonyai, valamint a termelő kapacitások bővülése minden bizonnyal javítani fogja a komposztálható biocsomagolóanyagok esélyeit. Ha az említett határfeltételek javulása bekövetkezik, látható, hogy néhány éven belül kedvező elmozdulás várható. A csomagolóanyag-gyártók és felhasználók számára fontos, hogy a biológiailag lebomló anyagokkal kapcsolatos változásokat figyelemmel kísérjék, és amint lehetséges, megfelelő csomagolási megoldást dolgozzanak ki. A biológiailag lebomló anyagokban nagy innovációs lehetőség rejlik, ami éppen a csomagolóipari vállalatok számára nyithat új és ígéretes piacokat. Minden bizonnyal még hosszú az út addig, míg biológiailag lebomló anyagok a hagyományos anyagokkal azonos teljesítményt fognak nyújtani. Az is biztos, hogy több ezek közül hosszú távon nem is helyettesíthető más anyaggal. A lényeges az az előny, amelyet a lebomló anyagok a komposztálhatóság és a megújuló erőforrások használata révén nyújtanak. A lebomló anyagok alkalmazása hozzá járulhat ahhoz, hogy a jövő generációja nem fog függeni a mi mentalitásunktól. Olyan egyszer használatos (egyutas) termékeknél, ahol nincs szükség hosszabb idejű stabilitásra, már ma is kifizetődőbb tömegtermelésük. Elegendő, ha a gyorséttermekre utalunk. A környezetben érvényes körforgás komposztálható anyagokkal a közeljövőben, a gazdaságban is megvalósítható lesz. 6.2. A biológiai úton lebomló csomagolások helyzete Európában Az utóbbi években a biológiailag lebomló csomagolások piaci bevezetése látványosan bővült. Erre Európában a szupermarketekben, különösen Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Hollandiában került sor, ahol a vezető kereskedelmi láncokban tesztelték ezeket a termékeket friss gyümölcs és zöldség vagy higiéniás termékek csomagolására. Európában, 2010-ben 40 ezer tonnára becsülték a lebomló csomagolások felhasználását, ez a 2008-as évinek a duplája volt. A komposztálható csomagolóanyagok legnagyobb része a kereskedelmi láncokban található meg. Németországban a komposztálható anyagok korábban nem kapták meg a törvényi támogatást, de 2005 májusától a megújított csomagolási jogszabály a minősített


Tantárgy:
Élelmiszeripari ismeretek
Típus:
Szakdolgozat

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X