Nyáron is gyakorolnátok a nyelveket? Hét alternatív nyelvtanulási tipp, amivel játszva tanulhattok Nyelvtanulás
Eduline

Nyáron is gyakorolnátok a nyelveket? Hét alternatív nyelvtanulási tipp, amivel játszva tanulhattok

Nem szeretnétek a nyári szünetben is a tankönyveket bújni, mégis szívesen tanulnátok nyelveket vagy szinten tartanátok a tudásotokat? Összegyűjtöttünk néhány alternatívát.

Nézzetek sorozatokat és filmeket eredeti nyelven

Nem véletlenül mondják a nyelvtanárok is, hogy ha tehetitek, nézzetek filmeket, sorozatokat eredeti nyelven, magyar felirattal. Ha már gyakorlottabbak vagytok és elég jól megértitek a nyelvet, akkor a magyar helyett angol feliratozással vagy felirat nélkül is nézhetitek a kedvenc filmeteket, sorozatotokat. Így nemcsak a kiejtést sajátíthatjátok el, hanem a szóban gyakran használt kifejezéseket vagy szókapcsolatokat is.

Hallgassatok sok zenét

A dalszövegek általában gyorsan megragadnak az emberek fejében, ezért könnyen megtanulhattok olyan szavakat és kifejezéseket, amelyeknek elsőre nem is tudtátok a jelentését. Ha egy teljesen új nyelvet tanulnátok, akkor is érdemes ezt a módszert kipróbálnotok, ugyanis a pozitív élményeknek köszönhetően sokkal szívesebben foglalkoztok majd a későbbiekben az adott nyelvvel.

Pörgessétek át a csatornákat

Keressetek angol nyelvű csatornákat, hírcsatornákat a televízióban vagy a YouTube-on és hallgassátok azokat minden nap. Idővel rááll majd a fületek, és nem csak a szövegértési képességeitek fognak javulni, hanem a kiejtésetek is.

Használjátok ki a nyarat és játszatok

Ne érezzétek cikinek, ha online játékokkal játszotok, ugyanis ezzel a módszerrel szó szerint játszva tanulhattok idegen szavakat.

Keressetek levelezőtársat/társakat

Már rengeteg olyan oldalt találtok a neten, ahol "penfriendet" kereshettek magatoknak. Itt például egy rövid leírás alapján több mint százezer regisztráló közül választhatjátok ki a számotokra szimpatikus penfriendet – életkor, nyelv és származási hely alapján. Egy külföldi levelezőtárssal nemcsak a nyelvet és a levélírási szabályokat gyakorolhatjátok, hanem különböző kultúrákat is megismerhettek.

Itt a teljes lista: ennyit kell fizetni a felsőfokú nyelvvizsgákért 2019-ben

Felsőfokú (C1-es) nyelvvizsgára készültök a nyári szünetben? Mutatjuk, hol és mennyibe kerülnek ezek a vizsgák.

Olvassatok interjúkat

A The Talks oldalán például között zene, film, sport, irodalom és divat témában is olvashattok interjúkat. A legtöbb írást meg is hallgathatjátok – mint egy hangoskönyvet –, sőt egyes interjúkban az adott interjúalany is megszólal, és eredeti nyelven, a saját hangján hallgathatjátok meg a válaszait.

Ne induljatok el könyv nélkül nyaralni

Nincs is megnyugtatóbb annál, mint a vízparton olvasni és kizárni a külvilágot. Ma már rengeteg olvasmányt találtok idegen nyelven: válasszatok olyan könyveket, amely a tudásszinteteknek megfelelő. A legjobb, ha kezdőként olyan könyvet olvastok eredeti nyelven, amit korábban már legalább egyszer magyarul is olvastatok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés