Sok diák tanórán is telefonozik - szívesen használnák a tanuláshoz is Közoktatás
Eduline

Sok diák tanórán is telefonozik - szívesen használnák a tanuláshoz is

A diákok csaknem harmada használhatja mobilját a tanórán is - derül ki egy friss felmérésből.

A Magyar Telekom megbízásából a Kutatópont által készített országos, reprezentatív kutatás 14 és 18 év közötti diákok körében.

Szinte minden 16 éves diák rendelkezik saját mobiltelefonnal, közel harmaduk pedig használja a mobilt még tanórán is - derült ki a felmérésből.  A középiskolai korosztályban nincs hiány digitális eszközökből: a diákok több mint felének van saját laptopja, 36 százalékának tabletje, mobiltelefonnal pedig már a 14 éveseknek is 93 százaléka rendelkezik.

A megkérdezett fiatalok azt is elmondták, hogy az okoseszközök segíthetik a tananyag megértését, mindenki szívesen használná mobilját tanulásra is. A válaszadók közel felének van olyan tanára, aki digitális megoldásokkal színesíti a tanórát. A diákok persze azt szeretnék, ha ez az arány 100 százalékos lenne.

A digitális tanár legfőbb ismérve szerintük, hogy különböző alkalmazásokat használ az órán, elektronikusan adja fel a házit és érdeklődik a legújabb technológiai trendek iránt.

A megkérdezett fiatalok 26 százaléka ismer valamilyen tanulást segítő alkalmazást, körükben legnépszerűbbek a nyelvtanulást megkönnyítő applikációk. A diákok úgy látják, hogy elsősorban a természettudományos tantárgyakat, például a matematika- vagy fizikaórákat lehetne a leginkább feldobni digitális módon.

Ettől a hírtől garantáltan kiborulnak a diákok: van, ahol betiltották a telefonhasználatot

A következő tanévben jogszabály tiltja a mobilhasználatot a francia iskolákban, míg máshol épp azon dolgoznak a szakértők, hogy lehetne bevinni az oktatásba a gyerekeknél lévő okoseszközöket. A francia okoseszköz-tilalomról már Emmanuel Macron elnök kampányában is szó volt, most valóra is váltja az ígéretét - írja a hvg.hu.

Hirdetés