Ennek nem fognak örülni a tanárok: sok baj van vele, mégis mindenhol használni kell a KRÉTA-t Közoktatás
Eduline

Ennek nem fognak örülni a tanárok: sok baj van vele, mégis mindenhol használni kell a KRÉTA-t

A Népszava szerint még mindig sok a probléma a köznevelési tanulmányi alaprendszerrel, a KRÉTA-val.

Az idei félévtől az összes, tankerületi központok által fenntartott iskolában bevezetik a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) használatát – derült ki Rétvári Bence államtitkár Kunhalmi Ágnes (MSZP) kérdéseire adott írásbeli válaszából. A rendszert (ami az iskolai adminisztrációs feladatokat könnyítené meg) eddig 883 iskolában használták aktívan, most valamennyi intézményben megkezdődött a "tesztelés" - írja a Népszava.

A rendszerrel a tanév elején még számos probléma volt - sok helyen akadozott, sőt leállt -, ám ezeket a Klebelsberg Központ szerint megoldották, szerintük a KRÉTA könnyen kezelhető program.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a napokban körbekérdezett az iskolákban, arra voltak kíváncsiak, a tanárok jelenleg hogyan boldogulnak a rendszerrel. Az egyik fővárosi gimnázium informatikatanára szerint továbbra is "gyalázatos" a rendszer, nagyon lassú, nem listázza ki egy osztály összes érdemjegyét, az osztályfőnökök a diákok átlagait sem látják. Az igazolások rögzítése is bonyolult és körülményes. Előfordul, hogy az órarendek sem jelennek meg.

A PDSZ-hez érkezett visszajelzések szerint a KRÉTA nem ad lehetőséget arra, hogy egy tanár megnézze, egy diákja más tantárgyakból hogyan teljesít, illetve ha valamit rosszul rögzítenek, hiába javítják ki, a rendszer a hibás adatot is meghagyja. A szombati tanítási napokkal sem tud mit kezdeni. Mendrey László PDSZ-elnök szerint a KRÉTA-t ilyen állapotban felelőtlenség minden iskolában bevezetni.

Ha türelmesek, lehet vele dolgozni: továbbra is nehézségeket okoz a KRÉTA rendszer

Az iskolákban továbbra is nehézséget okoz a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) használata, ugyanis a hibák jó részét még mindig nem sikerült orvosolni. Ahogy korábban mi is megírtuk, a A KRÉTA rendszer a leginkább lesújtó vélemények szerint egyenesen katasztrófa a korábbi digitális naplókhoz képest, de más is azon az állásponton volt, hogy egyelőre használhatatlan.

Hirdetés