Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: a legfontosabb infók egy helyen Közoktatás
Eduline

Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: a legfontosabb infók egy helyen

Milyenek a pontszámítási szabályok az idei középiskolai felvételin? Meddig kell jelentkezni az írásbeli felvételire? Itt vannak a legfontosabb infók.

Hogyan számítják a felvételi pontokat?

Minden középiskola más módszert használ. Vagy csak a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a központi írásbeli eredményét is pontozzák, esetleg saját szóbeli, alkalmassági vizsgát is tartanak.

A központi írásbeli eredménye az összes pontszám legalább 50 százaléka lehet, a szóbeli vizsga eredménye pedig legfeljebb a 25 százaléka.

Ha sport- vagy alkalmassági vizsgát tartanak, beszámíthatják az eredményt a pontozásnál?

Az iskolák tarthatnak gyakorlati, alkalmassági vizsgát is, ezen viszont csak megfelelt/nem felelt meg értékelést kaphatnak a diákok, pontokat nem. A felvételi rangsorolásnál nem az alkalmassági eredményét, hanem a tanulmányi pontokat és az írásbeli, illetve a szóbeli eredményét használják.

Milyen tantárgyak számítanak?

A magatartás és a szorgalom kivételével bármely tantárgy eredményeit beszámíthatják, és az év végi eredményeken kívül az utolsó tanév félévi eredményeit is kérhetik.

Nem számítanak tanulmányi eredménynek a versenyeredmények, a nyelvvizsga, illetve egyéb olyan eredmények, amelyek nem szerepelnek a bizonyítványban vagy a félévi értesítőben.

Mikor derül ki, hogy mire adnak pontot az iskolák?

A középiskolák és kollégiumok október 20-ig hozzák nyilvánosságra felvételi tájékoztatójukat.

Meddig kell jelentkezni a központi írásbelire?

December 8-a a jelentkezési határidő, viszont nem minden középiskola szervez írásbelit. A vizsgáztató középiskolák listáját november 14-én teszik közzé.

Mikor tartják a központi írásbelit?

Január 16-án, 10 órakor kezdődik a központi felvételi, és két órán át tart. Ha egy diák alapos ok miatt nem tud elmenni vizsgázni, január 21-én írhatja meg a pótló írásbelit. Az eredményeket február 4-éig küldik ki a felvételizőknek.

Hogy néz ki a központi írásbeli?

A jelentkezők matekból és magyarból vizsgáznak, mindkét feladatsor tíz-tíz kérdést tartalmaz, és egyenként 45 perc jut a megoldásukra. A részleteket itt olvashatjátok, az elmúlt évek feladatsorait pedig itt találjátok.

Mikor tartják a szóbeliket?

A központi írásbeli után, február 16. és március 4. között tarthatják meg a középiskolák a szóbeli felvételit. A szóbeli vizsgán csak azt kérhetik számon, ami szerepel a nemzeti alaptantervben.

Mikor derülnek ki az eredmények?

Az egyeztetett felvételi jegyzék április közepén készül el, az iskolák ezek alapján április 26-ig kiküldik az értesítőket arról, kit vettek fel, és kit nem.

Ha két jelentkezőnek ugyanannyi pontja van, hogyan rangsorolnak?

Ilyenkor előnyben részesítik a hátrányos helyzetű diákokat és azokat, akiknek a lakhelye vagy tartózkodási helye az iskolával megegyező településen van.

Mi történik, ha sehová sem vettek fel?

Azoknak az iskoláknak, ahol a helyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel, rendkívüli felvételi eljárást kell tartaniuk, erre jelentkezhettek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés