Egyetemista után is jár a családi pótlék? Itt a válasz Közoktatás
Eduline

Egyetemista után is jár a családi pótlék? Itt a válasz

Mennyi támogatás igényelhető egy egyetemista gyerek után? Fontos kérdés, hiszen ha a gyerek most ment egyetemre, akkor a család eleshet egy támogatástól is. Egy újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Míg az egyetemisták és főiskolások után nem jár családi pótlék, addig az érettségi után OKJ-s képzést kezdők szülei megkaphatják a támogatást. 

Ha közoktatási intézményben tanul a diák, akkor jár utána a családi pótlék annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a 20. életévét. Ha elmúlt 20 éves, akkor ugyanaz a helyzet, mint ha egyetemen tanulna tovább, vagyis nem jár a családi pótlék, de a gyermekszámba (eltartottként) beleszámíthat, ha kéri a szülő.

Például, ha valakinek három gyermeke van, 12, 19 és 22 évesek, és a két idősebb OKJ-s képzésen tanul, akkor a legkisebb és a 19 éves után jár a családi pótlék, a 22 éves után már nem, de a háromgyerekeseknek gyermekenként járó 16 ezer forintos családi pótlékot kérvényezhetik gyerekenként, így 32 ezer forintot kaphat a család. (A kétgyerekeseknek járó összesen 26600 forint helyett.) 

Még mindig több ezren veszítik el a családi pótlékot

Sokkal kevesebb az igazolatlan hiányzás, mint néhány éve, de így is több ezer családtól veszik el az iskoláztatási támogatást az iskolakerülés miatt - írja a hvg.hu. Hány családtól vették el a családi pótlékot - kérdezte meg a kormányt az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó.

Hirdetés