Több európai országban még mindig komoly probléma az oktatási szegregáció Közoktatás
MTI

Több európai országban még mindig komoly probléma az oktatási szegregáció

Több európai országban továbbra is gyerekek ezrei számára tagadják meg az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, noha az iskolai szegregáció sérti az érintettek emberi jogait és negatív társadalmi következményekkel jár - állapítja meg kedden közzétett jelentésében Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Az oktatáshoz való jog alapvető emberi jog, de bizonyos országokban még mindig elkülönítve oktatják a fogyatékos, roma-, menekült vagy migránsgyerekeket - hangsúlyozta Muiznieks, bemutatva a páneurópai szervezet friss jelentését az iskolai szegregációról.
    

"Az Európa Tanács tagállamainak kötelezettsége biztosítani minden gyerek jogait a diszkrimináció nélküli, minőségi oktatáshoz" - szögezte le a jelentésben, mely szerint a hatályban lévő diszkriminációellenes szabályok ellenére a menekültáradat nyomán még növekszik is az iskolai szegregáció mértéke Európában.

"Az iskolai szegráció rontja a gyerekek tanulási lehetőségeit, emellett nyilvánvalóan igazságtalan a kisebbségekkel vagy más sérülékeny embercsoportokkal szemben - vélekedett az emberi jogi biztos. Muiznieks kijelentette: a tagállamokban olyan oktatási rendszereket kellene létrehozni, amelyekben minden gyerek együtt tanulhat. "Ez nem pusztán utópisztikus gondolat, hanem elérhető cél, amely biztosíthatja az egyenlőbb bánásmódot, hosszú távon pedig javíthatja a társadalmi kohéziót" - mondta.

A jelentésben tizenkét javaslatot fogalmaztak meg a cél eléréséhez, egyebek mellett azt, hogy az ET tagországai fogadjanak el stratégiát a szegregáció felszámolására, hívják fel a társadalom figyelmét az inkluzív oktatás fontosságára, mérjék fel a diákok igényeit, határozzanak meg "társadalmilag kiegyensúlyozott" tankerületeket, egyensúlyt teremtve a hátrányos helyzetű tanulók elosztásában, és biztosítsanak minőségi oktatást a legnagyobb kihívást jelentő iskolákban is.

Friss lista: ezekre az ipari OKJ-s képzésekre jelentkeznek a legtöbben

Negyedével nőtt az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma 2017-ben - derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból. Továbbra is a gépkezelői tanfolyamok a legkeresettebbek, de idén a targoncavezető és emelőgépkezelő mellett a gázcseretelep-kezelő képzés is felkerült a dobogóra. A Perfekt Zrt. megvizsgálta, hogy milyen tendenciák figyelhetők meg az ipari OKJ-s képzések területén - írják közleményükben.

Hirdetés