Az államtitkár szerint nem használhatatlan a KRÉTA, nem telik percekbe egyetlen jegy beírása Közoktatás
Eduline

Az államtitkár szerint nem használhatatlan a KRÉTA, nem telik percekbe egyetlen jegy beírása

Védelmébe vette a KRÉTA-rendszert Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, szerinte a KRÉTA az állami, egyházi és magániskolák elvárásainak is képes megfelelni, az intézményeknek ugyanis „elemi érdeke, hogy az adminisztráció egyszerűbbé, átláthatóbbá, pontosabbá és felhasználóbarátabbá váljon”.

Az államtitkár Arató Gergely írásbeli kérdésére válaszolt – a DK-s képviselő azt szerette volna megtudni, „ki járt jól a KRÉTA-rendszer bevezetésével”. Rétvári Bence válaszából kiderül: az államtitkár szerint nincs komoly probléma a pedagógusok által sokat kritizált rendszerrel, példaként említi, hogy a rendszerben „meglévő komplex hiányzási és igazolási lehetőség biztosítja annak lehetőségét, hogy akár csak egy órára is be lehessen írni hiányzónak vagy későnek az egyes tanulókat, mind az osztályfőnök, mind pedig a szaktanár által. Nem igaz tehát, amit ezzel kapcsolatosan a sajtóban megjelent”.

„A KRÉTA rendszer zökkenőmentes bevezetése és használata érdekében – fenntartótól függetlenül - minden pedagógus és érdeklődő számára ingyenesen elérhető az akkreditált eleaming rendszerű pedagógus-továbbképzés. Ezt megtekintve Ön is meggyőződhet a széles körű felhasználási lehetőségekről. A rendszer fejlesztése érdekében a szakemberek folyamatosan tartják a kapcsolatot az iskolákkal” – magyarázta, kiemelve: a rendszerre és annak fejlesztésére az elmúlt években 1.731 millió forintot költöttek, „túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az oktatás szempontjából kiemelkedő projektről van szó”.

Az államtitkár hozzátette: a DK-s képviselő által használhatatlannak minősített rendszerben szeptember végéig több mint 835 ezer felhasználói és 107 ezer pedagógusi belépés történt, mindezek során 543 ezer naplózást és 518 ezer értékelést rögzítettek.

"A pedagógusok részére kifejlesztett mobil applikáció - pl. jegy beírására - pedig offline üzemmódban is használható. Ennek megfelelően vélhetően az Ön tájékozatlanságát mutatja,
mikor azt állítja kérdésében, hogy "az osztályzatok beírása percekbe telik", mivel a pedagógus mobil applikáció offline üzemmódjában ez néhány másodpercet vesz csak igénybe" - írta.

Tiltakoznak a pedagógusok, a szülők és a diákok az e-napló kötelező használata ellen

Idén kötelezővé tették az állami iskolák számára az elektronikus napló használatát, de a pedagógusok, a szülők és a diákok is ellenzik. Csak három hete indult el a 2018/2019-es tanév, máris a Facebookon szerveződnek a lassú és sok hibával működő e-napló használata ellen a pedagógusok, a szülők és a diákok - írja a 168 óra.

Hirdetés