Csúnyán elbánt az idős tanárokkal a kormány a PDSZ szerint Közoktatás
Eduline

Csúnyán elbánt az idős tanárokkal a kormány a PDSZ szerint

A szakszervezet szerint a korábban kidolgozott minősítési eljárás önmagában alkalmatlan volt a tanárok teljesítményének mérésére, így az ezt elmulasztó tanárokat szankcionálni méltatlan, miközben másoknak eljárás nélkül megadták a felminősítést.

Mendrey László a tüntető tömegben március 15-én a Kossuth téren.

Gyors megoldást várna a próul járt, nyugdíjhoz közel álló 1321 tanár problémájára a Mendrey László által vezetett Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A kormány a nyár folyamán szerette volna rendezni a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon, hogy az idősebb tanárok a szakmai életútját figyelembe véve automatikusan a pedagógus II. szintre minősítsék át, így magasabb fizetést kapjanak.

A balszerencsések azok voltak, akik bár jelentkeztek a minősítésre, de végül nem töltötték fel portfóliójukat, amit elbírálhattak volna, azaz lényegében nem zajlott minősítési eljárás, mint sok más felminősített tanár esetében. A kormány eközben reagált a mási szakszervezet, a PSZ kritikáira is, szerintük a szakszervezet hazudik, mert a felminősítés követelményei ismertek voltak a nyár óta, így nem vertek át senkit.

A PDSZ közleménye szerint még egy sikeresen feltöltött portfólió sem alkalmas arra, hogy annak figyelembe vételével minősítsék egy pedagógus szakmai felkészültségét, mert:

  • kizárólag azt méri, hogy a pedagógus mennyire felel meg a kormányzati elvárásoknak, a politika kívánalmainak,
  • semmilyen módon nem motivál a minőségi szakmai munkára,
  • megosztást, ellentéteket szít a pedagógusok, valamint az iskola és a társadalom tagjai között,
  • mert olyan oktatási rendszer konzerválásába kívánja bevonni a pedagógusokat, mely használhatatlan tudást ad diákjainak, s a jobb jövő reményét is elveszi a felnövekvő generációtól.

A szakszervezet hozzáteszi, hogy 1321 pedagógus hét évre számolt béremelésének összege néhány milliárd forint. "Ennél sokkal több pénz folyik el évente, különféle presztízs-beruházásokra. Az EMMI vezetőjének erkölcsi kötelessége ennek a méltatlan helyzetnek a pedagógusok érdekeit preferáló feloldása."

Becsapva érezhetik magukat az idős tanárok

A kormány tavasszal még azt ígérte, hogy minden tanárt a legmagasabb Ped II. fokozatba sorol át, akiknek már csak 7 év van hátra a nyugdíjig. Az adminisztráció azonban nagy úr. A Pedagógus I.

Hirdetés