Lövöldözés egy iskolában a Fülöp-szigeteken Közoktatás
MTI

Lövöldözés egy iskolában a Fülöp-szigeteken

A kormányerőkkel vívott tűzharc után meghátráltak azok az iszlamista fegyveresek, akik szerdán megszálltak egy iskolát a Fülöp-szigetek déli részén - közölte a hadsereg egyik parancsnoka, aki szerint az összetűzésnek nincsenek áldozatai.

Restituto Padille dandártábornok cáfolta a korábban felröppent híreket, amelyek szerint a szélsőségesek iskolásokat ejtettek túszul. Nem tisztázott ugyanakkor, hogy még mindig a fegyveresek fogságában van-e körülbeül öt civil.

 Dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a helyzet már rendeződött az iskolánál, a támadók már nincsenek bent az épületben, meghátráltak, a katonák pedig üldözőbe vették őket.

Az eset a Manilától 800 kilométerre délre fekvő Mindanao sziget Észak-Cotabato tartományában történt. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint mintegy 200-300 fegyveres, köztük a Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok nevű szervezet emberei Pigcawayan városban megszálltak egy iskolát és diákokat ejtettek túszul. A szervezet szóvivője, Abu Misry Mama azonban közölte a Reutersszel, hogy nem történt túszejtés, és csupán arról van szó, hogy biztonságos helyre vitték a kereszttűzbe került civileket, de elengedik őket, és nem akarják őket túszként fogva tartani. "Nem vagyunk emberrablók" - mondta a szóvivő.

A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. A mindanaói Marawi városában már ötödik hete tartanak az összecsapások a dzsihadista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között. Padilla szerint azonban az iskolában történt eset nem hozható összefüggésben a Marawiban folyó harcokkal.

Hirdetés