Azonnali téli szünet és a tesztelések első körének eredményei: a hét hírei röviden Közoktatás
Eduline

Azonnali téli szünet és a tesztelések első körének eredményei: a hét hírei röviden

Kiderült az oktatásban dolgozók teszteléseinek eredménye, Maruzsa Zoltán pedig azt nyilatkozta, céljuk továbbra is az, hogy működjön az oktatás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri nyílt levében, haladéktalanul rendelje el a téli szünetet mostantól. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Megvan a múltheti tömeges tesztelés eredménye

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondták a múlt heti tesztelések eredményeit. Az összes oktatást, nevelést érintő tesztek közül a bölcsődékben volt a legmagasabb a részvételi arány az önkéntes tesztelésből. Az általános iskolában, oktatók és nevelők között 73 százalékos volt a részvétel, ez 95 102 dolgozót jelentett, a tesztelés 2170 pozitív esettel zárult. A szakképző iskolákban 64 százalékos részvétel mellett - 5653 dolgozó teszteltette magát -, végül 146 pozitív eredmény volt.

A hét közepén Maruzsa Zoltán is beszélt az iskolák helyzetéről. Elmondta, hogy a múlt héten lezajlott teszteléssel kapcsolatban a részvételi aránynak ő sem örül - kötelezni azonban nem akartak senkit, de a teljeskörű részvételnek jobban örültek volna. Hangsúlyozta, a második kör tesztelése már zajlik, reméli többen részt vesznek majd benne. A tesztelések azonban nem csak részvételi arányban nem hozták az elvárásokat, az eredmények sem lettek bíztatóak a PDSZ szerint. Sőt a szakszervezethez azóta olyan információk is eljutottak, hogy felfüggesztik az országos ttanáreszteléseket.

A PDSZ azonnali téli szünetet követel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri nyílt levében, haladéktalanul rendelje el a téli szünetet mostantól, annak eredetileg tervezett végéig, azaz 2021. január 4-ig.

A PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében - írta a szervezet nyílt levelében

Oktatási naptár: ezek lesznek a legfontosabb dátumok decemberben

A decemberről mindenkinek a karácsony és a téli szünet jut eszébe először, de a várva várt pihenés előtt még lesz néhány fontos határidő és dátum ebben a hónapban. Mutatjuk őket.

Újra kimondták, hogy jogszerű az SZFE dolgozóinak sztrájkja

Minden sztrájkkövetelésük és így a sztrájk maga is jogszerű - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla harmadszor is az egyetem sztrájkbizottsága szerint. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Könnyítést kapnak a félév teljesítéséhez a tesztelésben részt vevő hallgatók

Az emberi erőforrások minisztere szerda délután a Facebook-oldalán közölte, kik és hogyan kapnak majd könnyítéseket. Közben bizonytalanságról és információhiányról számoltak be a kivezényelt egyetemisták, szerencsére a tanárok kedvesek és a hivatástudattal sincs probléma.

Zárjuk jó hírrel az évet - megvan, ki a 2020-as Global Teacher Prize nyertese

Idén is kiosztották a legjobbnak járó díjat, azonban a 2020-as év kihívásai miatt erre sokáig emlékezni fogunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul

Visszaesett a Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjasok száma a koronavírus-járvány miatt, ezt pedig a főként külföldi hallgatókra specializálódott hostelek, magánkollégiumok üzemeltetői is a saját bőrükön érzik. Van, ahol már szállást, reggelit és ingyen wifit tartalmazó „karanténcsomagot” is kínálnak a külföldről érkező egyetemistáknak.