A legjobb két tanítási nyelvű gimnáziumok listája a 2021-es rangsor alapján Közoktatás
Eduline

A legjobb két tanítási nyelvű gimnáziumok listája a 2021-es rangsor alapján

A legfrissebb rangsorban a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium lett a legjobb, de egy kőszegi és egy balatonalmádi iskola is bekerült a legjobb háromba. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

 A két tannyelvű képzést (is) folyató iskolák rangorát a 2021-es listában Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium lett az első. A tavalyi első helyezett Gödöllői Török Ignác Gimnázium idén nem jutott a TOP 5-be.

Rang

Intézmény

1.

Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium

2.

Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, (Kőszeg)

3.

Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium, (Balatonalmádi)

4.

Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

4.

Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

"Fontosnak tartjuk hangsúlyozni egyfelől azt, hogy rangsorunk csupán egy eredményességi mutató a számos más releváns lehetőség közül, másfelől azt, hogy a rangsorban a kisebb elmozdulások nem jelentik az iskolák munkájának érdemi megváltozását, hiszen számtalan véletlen jelenség befolyásolhatja azokat. Több év adatai alapján és nagyobb egységeket tekintve érdemes csak használni az adatainkat, figyelemmel a kemény mutatók mellett a minőségi jellemzőkre, minderről A 100 legjobb gimnázium című kiadvány iskolaismertető írásaiból lehet képet kapni" – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Több diákhitelt szeretnétek? Eddig módosíthattok az összegen

Mindig megszorultok a hónap végére, ezért a következő hónaptól nagyobb összegű hitelt igényelnétek? A szabad felhasználású Diákhitel1 összegét év közben is megváltoztathatjátok. A mostani helyzetre való tekintettel pedig a módosítás dátumát meg is hosszabbították. Mutatjuk, hogy meddig.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kiemelet képünk illusztráció

Hirdetés
Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?