Fontos kérdés: kinek jár diákigazolvány? Közoktatás
Eduline

Fontos kérdés: kinek jár diákigazolvány?

A diákévek talán egyik legnagyobb előnye, hogy a diákigazolvánnyal számos helyen - többek között az utazásban, étkezésben, színházakban, mozikban, múzeumokban, illetve könyvtárakban - kaphattok kedvezményeket. Éppen ezért nem mindegy, hogy pontosan kiknek jár a plasztikkártya. Mutatjuk a diákigazolványra jogosultak körét.

Korábban már lépésrő lépésre végig vettük, mi a teendőtök, ha elsőéves hallgatóként az egyetemen vagy főiskolán szeretnétek diákigazolványt igényelni, majd a közoktatási diákigazolványok igénylésének a mentetét is megnéztük. Most pedig arra a fontos kérdésre válaszolunk, hogy pontosan kik igényelhetik a plasztikkártyát?

Az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet értelmében dákigazolványra jogosult, aki:

  • közoktatásban tanul.
  • hallgatói jogviszonyban áll valamelyik felsőoktatási intézménnyel.
  • szakképző intézmény tanulója.
  • Magyarországon kívüli székhellyel rendelkező köznevelési vagy szakképző intézménnyel tanulói jogviszonyban, felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban áll. Ebben az esetben a jogosultság feltétele az is, hogy az oktatási intézmény azon országban, ahol működik, államilag elismert legyen.
  • külföldi tanulóként a kormányközi és más oktatási együttműködési megállapodás vagy egyezmény alapján magyarországi oktatási intézményben tanul vagy részképzésben vesz részt.
  • a Balassi Bálint-ösztöndíjprogramban hallgatóként vesz részt.

A diákigazolvánnyal kapcsolatban azt is érdemes tudnotok, hogy a tanulói jogviszony megszűnését követő október 31-éig érvényes. Ugyanez a dátum vonatkozik rátok akkor is, ha egyetemistaként a tavaszi félévben szűnik meg a hallgatói jogviszonyotok. Abban az esetben pedig, ha az őszi szemeszterben fejezitek be az egyetemet, a hallgatói jogviszony megszűnését következő év március 31-éig használhatjátok ki a diákigazolvánnyal járó kedvezményeket.

Ugyanakkor, ha megszűnik a jogviszonyotok, viszont még az érvényességi időn belül ugyanazzal az intézménnyel létesítetek új jogviszonyt - és az oktatási igazolványon feltüntetett adataitok sem változtak -, akkor a diákigazolványotok a továbbiakban is érvényes lesz. Ez azoknak lehet fontos, akik mondjuk egy alapszak elvégzése után ugyanazon az egyetemen kezdik el a mesterképzést.

Angliai továbbtanulás a Brexit után? Fontos szabály felvételizőknek

Külföldi továbbtanulást terveztek? Az angol egyetemek még mindig a népszerűségi lista csúcsán állnak, ha nemzetközi egyetemekről van szó, azonban a Brexit a diákok helyzetét is megbonyolíthatja. Mutatjuk, hogyan igényelhettek vízumot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés