Iskolabezárosok, karantén, pozitív tesztek – a hét hírei röviden Közoktatás
Eduline

Iskolabezárosok, karantén, pozitív tesztek – a hét hírei röviden

A héten ismét több intézményről derült ki, hogy vannak fertőzöttek, még mindig nem teljesen világos, hogy mikor mi a teendő, és vannak szülők, akik már számolják vissza a napokat a digitális oktatásig. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Újabb iskolabezárások a héten

Egy tanárnak pozitív lett a koronavírus-tesztje szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskolában, akiket a tanár tanított, karanténba kellett küldeni. A szülők egyébként úgy gondolják egy augusztus végén készített kutatás szerint, hogy hamarosan visszatér a, digitális oktatás. Olaszországban is döcögősen indult az iskola, a húsz olaszországi tartományból egyelőre csak tizenkettőben kezdődött el az oktatás.

A héten megnéztük azt is, hogy milyen célokat tűzött ki a kormány a következő tíz évre. Augusztus végén megjelent az Európai Unió számára készített köznevelési stratégia, a legfontosabb célkitűzéseket pontokba szedtük. Mindeközben kiderült, hogy huszonegy tanuló és kilenc tanár lett koronavírusos a Lauder Javne közösségi iskolában. Nem sokkal később döntöttek arról, hogy csak az alsósok és az ovisok járhatnak be hétfőtől.

Egy tatai iskolában alsósok kerültek karanténba, az osztályfőnök kapta el a vírust, egy pécsi iskolából pedig hét osztályt küldtek haza, mert egyik tanárának lett pozitív a tesztje. Kiderült az is, hogy vannak olyan iskolák, ahol egyetlen fertőzéssel érintett osztályt sem küldenek karanténba. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban nyolc osztályában álltak át digitális tanrendre. A sor nem ért véget, Egerben is karanténba került egy egész osztály. A hét végére a budai Kempelen Farkas Gimnáziumot is elérte a vírus. Kásler Miklós szerint egyébként kizárt, hogy minden osztályban megjelenjen a koronavírus.

Maruzsa Zoltán közölte a héten, hogy nem csak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor, a lázmérésről pedig Jocó bácsi is kifejtette a véleményét korábban. Az államtitkár arról is beszélt, hogy mi a teendő ha fertőzött van az iskolában. Kedden kiment a hivatal a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskolába, amiről korábban azt lehetett tudni, hogy az iskolában több koronavírusos tanárt is találtak, amit jelentettek az illetékes hivataloknak. Állításuk szerint pedig akkor nem kaptak tájékoztatást.

A Széchenyi István Egyetemen is romlott a helyzet, karanténba került 51 hallgató. A hallgatók szerint naponta kerülnek elő újabbnál újabb fertőzöttek a Testnevelési Egyetemen is, a diákok pedig úgy érzik, nincsenek időben tájékoztatva.

SZFE ügy a héten

A héten elkezdődött a tanév a Színművészetin, de a blokád marad, Vidnyánszky Attila szerint pedig a Színház – és Filmművészeti Egyetem tanárai manipulálták a diákokat és ragaszkodnak egy előre kitalált forgatókönyvhöz.

Hamarosan jönnek az őszi érettségik

Megnéztük a listát, ami alapján ki tudjátok deríteni, hogy egy adott szakon milyen felvételi követelmények vannak és arról is írtunk, hogy milyen segédeszközöket használhattok az őszi érettségin. Volt szó a keresztféléves felvételiről is, itt nézhetitek meg, hogy meddig adhatjátok majd le a jelentkezéseteket. Az érettségiről kiderült, hogy változik majd a követelményrendszer, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mi és mikortól. A héten írtunk a 2021-es központi középiskolai felvételiről is, erről itt olvashattok részletesebben, itt pedig a szakmai vizsgákkal kapcsolatban találtok részletes infókat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés