PSZ: mielőbbi megoldás kell a bérfeszültségre és a tanárok túlterhelésére Közoktatás
Eduline

PSZ: mielőbbi megoldás kell a bérfeszültségre és a tanárok túlterhelésére

Van olyan iskola, ahol a tanárok takarították augusztusban a tantermeket és az épületet - mondja el a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, az érdekképviselet tanévnyitó sajtótájékoztatóján. A PSZ Orbán Viktorhoz fordul a pedagógustársadalom problémái miatt.

Az idei tanév semmiképpen nem nevezhető hagyományosnak, és nem csak a járványhelyzet miatt változik a felállás. Ugyanis idén jön az új NAT, iskolaőrökkel bővül az iskolai személyzet és az első osztályosok megnövekedett számai miatt is (hiszen idén már minden hatodik életévét betöltött diáknak iskolában a helye). A tanároknak nem az a feladata, hogy takarítson. A minőségi oktatás megteremtése nagyon fontos és az államnak biztosítania kell a biztonságos tanévet.

A PSZ a miniszterelnökhöz fordul a bérfeszültség miatt. Kiemelték, miután a szakképzésben 30%-os béremelést kaptak az oktatók, a közoktatásban csak 10%-os szakmai pótlékra futotta. Bár az 500 ezer forintos egyszeri juttatás jelen van, ennek speciális szabályai vannak - a felzárkóztatást végző, hátrányos helyzetű iskolák tanárai kaphatják meg. A PSZ elnöke szerint a felzárkóztatásra azonban nem csak a hátrányos helyzetű iskolákban van szükség, ezt szinte minden intézményben végzik. Arra kérik a kormányt, találjanak megoldást a bérfeszültségre és a tanárok túlterhelésére. 

A szakszervezet szerint van olyan iskola, ahol a diákok takarítják majd a termeket - mondta el Gosztonyi Gábor alelnök. Arról is beszélt, hogy a megnövekedett elsősszámok miatt jelenleg van olyan iskola, ahol nincs tanterme az osztályoknak. Az átlagos osztálylétszám pedig - első osztályban, ahol amúgy is nehéz a diákokat koordinálni - 30-35 főre emelkedett. Az alelnök elmondta azt is, hogy a mai nap folyamán öt konföderáció összefogásában azt kérik majd, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülők távolléti díjat kaphassanak.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt a szakképzésben kialakult bérkülönbségekről és arról, mekkora problémát jelent a pedagógushiány, és az, hogy az idei felvételiben sem jelentkeztek sokan a tanári képzésekre. Cél, hogy a diplomás átlagkereset emelkedjen.

Új alaptanterv, iskolaőrök és járványügyi protokoll - így indul az idei tanév

Ma kezdődik a 2020/2021-es tanév és bár hagyományos formában indul, lehet, hogy nem abban ér majd véget. Azonban egy valami már most biztos: ez a tanév merőben más lesz, mint amit eddig megszokhattunk. Ugyanis nem csak a járvnyhelyzet befolyásolja a tanév menetét, hanem a rengeteg változás, szabálymódosítás is, ami 2020.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés