PDSZ: "Gyakorlatilag mindenféle védelem nélkül kell ellátni a feladatainkat" Közoktatás
Eduline

PDSZ: "Gyakorlatilag mindenféle védelem nélkül kell ellátni a feladatainkat"

Többek között megfelelő számú takarító biztosítását, fertőtlenítőszerek és védőeszközök beszerzését kérik, hogy biztonságosan indulhasson a tanév.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) öt pontos listát tett közzé Facebook-oldalán, amiben követelik, hogy az állam a fenntartón keresztül biztosítson a tanévkezdéskor és a tanév alatt is rendszeres, tömeges, ingyenes tesztelést az intézményi dolgozóknak és a diákoknak. Gondoskodjon érintésmentes hőmérőkről, a kellő létszámú napközbeni takarítóról és gyermekfelügyeletre beosztható segítőkről. Valamint gondoskodjanak a védőfelszerelésekről (maszkok, gumikesztyűk) és azt is kérik, hogy az oktatásirányítás rendeletben biztosítsa azt a jogot, hogy az intézmény dönthessen arról, hogy részlegesen vagy teljes egészében átáll a digitális munkarendre, ha erre szükség van.

Szerintük főként a nagyobb települések, nagylétszámú intézményei vannak kitéve fertőzésveszélynek, amelyek csoport- és osztálylétszámai magasak, közösségi tereik a létszámhoz képest szűkek, és a csoportok elkülönítése nem biztosítható a nyitva tartás teljes időtartama alatt, de minden olyan település intézményei is, amelyekben felütötte fejét a koronavírus-fertőzés – írják.

Úgy vélik, bár az intézmények alakíthatják saját, járványügyi szabályzatukat és ezt folyamatosan meg is teszik, ennek ellenére a tanárok nem járványügyi szakértők. A napközbeni fertőtlenítésre, takarításra nincs elegendő létszám, ahogy a fokozott gyermekfelügyeletre sem és a biztonságos távolság tartása megvalósíthatatlan.

Gyakorlatilag mindenféle védelem nélkül, a biztonságos és egészséges munkavégzés előfeltételei nélkül kell ellátni a feladatainkat annak ellenére, hogy az intézményekben foglalkoztatottak jelentős számban a veszélyeztetett korúak közé tartoznak, illetve más szempontból veszélyeztetettek (krónikus betegség, idős szülő ápolása).

Hamis oklevéllel, végzettség nélkül taníthatott egy nő Siófokon

Hamis főiskolai oklevéllel jelentkezett egy 43 éves nő egy Siófoki iskolába, ahol munkába is állt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés