Mi lesz a beteg vagy veszélyeztetett tanárokkal az iskolakezdés után? Közoktatás
Eduline

Mi lesz a beteg vagy veszélyeztetett tanárokkal az iskolakezdés után?

Ugyanis rájuk külön nem gondolt a kormány, amikor összeállította a tanévkezdési tervezetet - írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében.

Az EMMI által kiadott járványügyi intézkedési terv alapján a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozó tanulók orvosi igazolással igazoltan otthon maradhatnak, a veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus beteg tanárokat, nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakat és az egyéb munkakörökben dolgozókat nem védi semmilyen előírás - írják.

Kiemelik, a tanárok – óvodapedagógusok, általános iskolai tanárok, középiskolai tanárok, kollégiumi nevelők létszáma körülbelül 140 ezer fő. Az 50-59 éves tanárok aránya 35%, a 60 év felettieké 7%. A tanárok legalább 42%-a koronavírusfertőzés tekintetében a veszélyeztetett korosztályba tartozik - hangsúlyozzák.  Ez pedig – számításaik szerint – nem kevesebb, mint 58.800 pedagógust jelent. Az általuk tanított diákok száma, átlagos osztálylétszámot figyelembe véve 1,2 millió fő.

A PDSZ szerint a tervekben egyetlen szó sincs a dolgozók számára biztosított védőfelszerelésekről (pl. maszkok biztosítása), de olyan alapvető óvintézkedésekről sem, mint a tesztelés, vagy legalább az intézményekbe belépő személyek hőmérőzése. Ellenpéldának hozzák az Egészségügyi Világszervezet holland gyakorlatát, ahol két oktató megbetegedését követően megelőző célzattal az egész intézményt visszaállították online oktatásra.

Azt kérik a kormánytól, biztosítsák minden intézményben a kézfertőtlenítés és a hőmérőzés technikai feltételeit, dolgozzanak ki, és vezessenek be egységes tesztelési protokollt az irányításuk alá tartozó területeken. Valamint      Adjanak lehetőséget az intézményvezetőknek a digitális munkarend bevezetésére és például biztosítsanak az intézmények teljes nyitvatartási ideje alatt megfelelő létszámú takarítót.

Ma összeül a köznevelés-stratégiai kerek­asztal az iskolakezdés miatt

Nagy döntések jöhetnek a szeptember előtt, a fő téma azonban valószínűleg a járványügyi helyzet lesz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés