Drága az iskolakezdés? Így kaphattok akár több tízezer forintos támogatást Közoktatás
Eduline

Drága az iskolakezdés? Így kaphattok akár több tízezer forintos támogatást

Kik jogosultak az iskolakezdési támogatásra és mekkora összeget kaphattok? Szinte minden településen elérhető a segítség, de az igénylés feltételei eltérőek lehetnek.

Idén is szinte minden önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint - ezzel szeretnék segíteni azoknak a diákoknak a beiskolázását, akik többgyermekes családban élnek, ahol alacsony az egy főre jutó jövedelem, hátrányos helyzetűek, esetleg tartósan betegek. Fontos azonban, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen.

Ugyanakkor az iskolakezdési támogatás feltételei és összege kerületenként és városonként is eltérőek. Éppen ezért, most megnéztük néhány önkormányzat oldalát, hogy kiderítsük, idén mire lehet számítani.

A Ferencvárosi önkormányzat a nappali tagozatos (általános, közép- és szakiskolás) Budapest IX. kerületében található lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen tartózkodó tanulók családjának nyújt iskolakezdési támogatást, amelynek összege tanulónként egységesen 12 ezer forint. Ahhoz, hogy kézhez kaphassátok ezt az összeget, az önkormányzat oldalán található kérelmet kell leadnotok augusztus 15. és 31. között - ehhez csatolni kell a lakcímkártya másolatát, illetve a tanulói jogviszony igazolását.

A XIII. kerületben élő családok 1-8 osztályos és középiskolás diákok beiskolázásához - kérelemre, adatlap kitöltésével - 10 ezer forint értékű beiskolázási utalványt biztosít az önkormányzat. Ezt a kerületi telephelyű üzletekben lehet levásárolni egészen 2020. október 31-ig.

A rákospalotai önkormányzatnál a támogatás összege tanulónként 20 ezer forint. A kérelmet június 1. és szeptember 30. között, jogvesztő határidőn belül kell benyújtani abban az évben, amikor a gyermek az általános iskola első osztályt megkezdi - olvasható az önkormányzat oldalán. A támogatásra azok jogosultak, akik Budapest Főváros XV. kerületében bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és életvitelszerűen is itt tartózkodnak, illetve a családban az egy főre jutó nettó jövedelem összege nem haladja meg a 228.000 forintot.

A soroksári önkormányzatnál beiskolázási támogatásra jogosultak a nappali tagozatos kiskorúak, a nappali tagozatos középiskolások - akik legfeljebb 23 évesek -, valamint a felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorúak, a 25. életévük betöltéséig. Mindemellett a pályázó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem lehet jogosult, a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, gyermekét egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladhatja meg – írják. Az iskolakezdési támogatás összege 10 ezer forint.
 
Szegeden minden 1-8. évfolyamos, állandó szegedi lakhellyel rendelkező gyermek tanévkezdését 10 ezer forintos támogatással segítik, amihez a város honlapján található kérelmet kell kitölteni.
 
Debrecenben a támogatás gyermekenként 6000 forint, három vagy annál több gyermek esetén összesen 15000 forint értékű Gyermekvédelmi Erzsébet utalvány. Ennek elnyeréséhez a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 46500 forintot, egyedül élő vagy egyedülálló esetén pedig a 61500 forintot. A kérelmet július 1. és október 31. között lehet benyújtani. 
 
Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati rendeletének értelmében iskolakezdési támogatásra jogosult az a gyermek, aki az általános iskola első, a középiskola kilencedik osztályát először kezdi meg, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át, jelenleg 85500 forintot vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetében 350 %-át, azaz jelenleg 99750 forintot. A támogatás összege tanulónként 15 ezer forint.
 
Amennyiben iskolakezdési támogatást szeretnétek igényelni, keressétek fel a helyi önkormányzat oldalát, ahol minden információt megtaláltok a segéllyel kapcsolatban.

Elkezdődött a KRÉTA fejlesztése, hamarosan jön a komplex modul

Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA-rendszert - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.