Csúsztatott iskolakezdés: minimum egész évre szólna, nem csak a járványhelyzet idejére Közoktatás
Eduline

Csúsztatott iskolakezdés: minimum egész évre szólna, nem csak a járványhelyzet idejére

Ha megszavazzák egész évre is szólhat a 9 órai iskolakezdés, a Pedagógusok Szakszervezete alapvetően támogatja a kezdeményezést.

A napokban derült ki, hogy a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára - ezzel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések.

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az Infórádió kérdésére azt mondta, ha életkori sajátosságokat is vizsgálunk, akkor a középiskolásoknak kifejezetten szerencsés a későbbi iskolakezdés, a tanároknak teljesen mindegy, hogy fél 8-kor vagy 8-kor kezdik a munkát. Azt kell megnézni, meddig tolódik ki a tanórák vége, az nem szerencsés, ha a délután foglalkozások, sport és egyebek nagyon késő délutáni időpontig tolódnának ki. Az oktatás hatékonyságát nem zavarná.

Nyilván ez a fenntartó döntése - tette hozzá a szakszervezet vezetője. Arra a kérdésre, hogy csak a járvány időszakára vezetnék-e be, azt mondta, az iskolakezdést a tanév rendje egész évre szabályozza, ha a budapesti városvezetésnek sikerül megállapodnia a BKK-val és a fenntartókkal, akkor ez minimum egész évre szólna, nem csak a járványhelyzet idejére.

Az iskolák önállóan dönthetnek a 9 órás kezdésről?

Az egyeztetések már zajlanak a kérdésben, de alapvetően jogszabályilag sincs kőbe vésve hánykor kezdődjön a tanítás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés