Fizetés nélkül maradt tanárok és feleslegesen ügyelő igazgatók: a PDSZ sürgős változtatást követel Közoktatás
Eduline

Fizetés nélkül maradt tanárok és feleslegesen ügyelő igazgatók: a PDSZ sürgős változtatást követel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levelében hívja fel a figyelmet a veszélyhelyzetben felesleges kockázatot jelentő problémákra.

A legfontosabb problémákat nem első alkalommal jelzi a PDSZ a köznevelési államtitkárnak, akinek most levelüket is címezték. A szakszervezet azonnali intézkedéseket vár többek között a még mindig fennálló intézményi ügyelettel, valamint a megbízási szerződéssel alkalmazott tanárokkal kapcsolatban.

A megbízási szerződéssel alkalmazott tanárok közül sokakkal az elmúlt napokban azonnali hatállyal szerződést bontottak - írja a PDSZ, hozzátéve: legutóbb azonban olyan szerződésmódosítás jutott el hozzánk, amelynek értelmében a munkáltató a járványra hivatkozva felfüggesztené a tevékenységet és természetesen a megbízási díj kifizetését. Korábban már írtunk erről a problémáról, akkor kiderült az is, hogy a törvény szerint, ha a megbízási szerződésben vállalt munkavégzés nem a munkavállalónak felróható ok miatt maradt el, akkor jár a megbízási díj.

A szakszervezet szerint ez rendkívül diszkriminatív munkáltatói hozzáállás, amely miatt a tanárok fizetés nélkül maradnak ebben a nehéz időszakban. Arról nem is beszélve, hogy az érintett diákok órái emiatt vagy elmaradnak az adott tanárral, vagy tanárt kell cserélni.

Nyitva tartott iskolák

A PDSZ információi szerint körülbelül 300 ügyeletre kijelölt intézmény tart nyitva jelenleg országszerte. Ezzel kapcsolatban egyrészt teljesen feleslegesnek és kockázatosnak tartjuk az adott iskola nyitva tartását, amennyiben ott nem jelenik meg gyermek, másrészt nem tartjuk helyes gyakorlatnak, hogy a szülőknek nem kell semmilyen módon igazolniuk, hogy nem képesek ellátni gyermekük felügyeletét - fogalmaznak.

Ezenkívül több szakszolgálatban is még mindig ügyeletet tartanak az üres és hideg épületekben, a március 14-én kiadott utasítás alapján. A munkavégzés szempontjából szerintük ennek semmi előnye nincs, ám a koronavírus-járvány idején ez kifejezetten veszélyes gyakorlat.

Az intézményvezetők és helyettesek kötelező benntartózkodását töröljék el

- követeli a PDSZ, hozzátéve: azok az intézményvezetők, akik meg tudják oldani távmunkában a feladataikat, és a vezetésük alatt álló intézményben nincs aktuálisan elvégzendő halaszthatatlan feladat, csak a veszélyhelyzettel összefüggő okok miatt legyenek kötelezhetők a munkahelyen való megjelenésre.

Mi lesz a gyakorlati órákkal? Ezt válaszolta a minisztérium

A távoktatás nem csak az érettségizőket érinti szélsőségesen, hanem azokat is, akiknek végzősként gyakorlati órákat is teljesíteniük kell. Mi lesz ezekkel az órákkal? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszolt.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés