Közösen kezd sztrájkba a PSZ és a PDSZ, Szakmajegyzék váltja fel az OKJ-t - a hét hírei röviden Közoktatás
Eduline

Közösen kezd sztrájkba a PSZ és a PDSZ, Szakmajegyzék váltja fel az OKJ-t - a hét hírei röviden

Sűrű hetet tudhatunk magunk mögött az oktatás területén: beszámoltunk róla, hogy a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottságot alakított, illetve arról is, hogy az OKJ-t felváltja a Szakmajegyzék. Szó volt arról, hogy kiknek kell TB-járulékot fizetniük, milyenek voltak a lemorzsolódási statisztikák az előző félévben, melyik magyar egyetemek kerültek be a világ legjobbjai közé, illetve arról is írtunk, hogy felfüggesztették az egyik nyelvvizsgaközpont működését. Folyamatosan beszámoltunk a koronavírus oktatást érintő hatásairól is. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

Közösen kezd sztrájkba a PSZ és a PDSZ

Egyesül a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottsága a közösen szervezett sztrájk miatt. A részleteket itt találjátok.

OKJ helyett Szakmajegyzék

A szakképző intézményekben - technikumokban és a szakképző iskolákban - és felnőttképzésben már a Szakmajegyzékben található 174 alapszakmát oktatják szeptember 1-jétől. Mutatjuk, hol találhattok segítséget a szakmakeresésben és a választásban.

Aggasztó lemorzsolódási adatok

Nógrád megyében minden negyedik szakközépiskolás a lemorzsolódás határán billeg, de a Győr-Moson-Sopron megyében tanuló, több mint nyolcezer gimnazista közül csak tizenötöt érint a probléma – derül ki az Oktatási Hivatal friss adataiból. A teljes cikket itt tudjátok elolvasni.

Mikor kell TB-járulékot fizetni?

A vizsgaidőszak után általában sok egyetemista dönt úgy, hogy szünetelteti, megszakítja, esetleg abbahagyja vagy esti, illetve levelező tagozaton folytatja tanulmányait. Ez azonban nem csak a tanulmányaitokra lehet hatással, hanem befolyásolja a társadalombiztosítási jogállásotokat is. Arról, hogy mikor és mekkora TB-járulékot kell fizetnetek, itt olvashattok részletesebben.

Felfüggesztették az egyik nyelvvizsgaközpont működését

Az Oktatási Hivatal (OH) három hónapra felfüggeszti a British Council Hungary nyelvvizsgaközpont működését, amiért az - mint kiderült - nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Erről itt írtunk bővebben.

Több magyar egyetem is bekerült a világ legjobbjai közé

Nyilvánosságra hozta a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as szakterületi rangsorának eredményeit. Tíz magyar egyetem is felkerült a listára: az ELTE, a BME és a CEU több tudományterületen is remekelt.  A szűkebb szakterület szerinti rangsorokra a magyar egyetemek közül a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is felkerült. A teljes listát itt találjátok.

Megjelent a koronavírus Magyarországon

Két Magyarországon tanuló iráni diák az első két fertőzött. Az egyikőjük a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója, a másik fertőzött pedig a Szent István Egyetemen tanul.

A koronavírus magyarországi megjelenése miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem újabb körlevelet küldött a dolgozóknak és a hallgatóknak, a Pécsi Tudományegyetem utazási tilalmat rendelt el, a Műegyetemi Állásbörzét pedig elhalasztották.

Európai képzési központot nyit a Debreceni Egyetemen a világhírű MIT

A világ vezető mérnökképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) nyit kutatási központot Magyarországon.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Keresztféléves felvételi: kik kapnak hiánypótlási felszólítást? Érettségi-felvételi Eduline

Keresztféléves felvételi: kik kapnak hiánypótlási felszólítást?

A hitelesítési határidőt követően megkezdődött az adatok és a csatolt dokumentumok feldolgozása. Amennyiben ennek során megállapítják, hogy a felvételi jelentkezési kérelmet hiányosan nyújtottátok be, legkésőbb 2021. január 3-ig felszólítást kaptok a hiányok pótlására. Fontos azonban, hogy nem minden esetben érkezik felszólítás.