Ezer sebből vérzik az iskolaérettségi vizsgálatok új rendszere a Civil Közoktatási Platform szerint Közoktatás
Eduline

Ezer sebből vérzik az iskolaérettségi vizsgálatok új rendszere a Civil Közoktatási Platform szerint

"Teljes mértékig elfogadhatatlan" az iskolaérettségi vizsgálatok új szabályozása a Civil Közoktatási Platform szerint. A több szakmai szervezetet tömörítő platform szerint a gyerekek érdekei sérülnek, a szülőktől és a gyereket ismerő szakértőktől elveszik a döntési jogot és tovább növeli az egyenlőtlenségeket. A döntés kritériumrendszere sem ismert még, a feltételek pedig nem adottak.

Az iskolaérettségi vizsgálatok új szabályozása "a gyermek érdekeit maximálisan figyelmen kívül hagyja" és "nem veszi tudomásul azt a szakmai evidenciát, hogy eltérő érési folyamatokkal, eltérő fejlődésmenettel kell számolni, melyek tökéletesen normálisnak tekintendők". Emellett elveszi a gyermeket jól ismerő szakértőktől és a szülőtől a döntési jogot - írja közleményében a Civil Közoktatási Platform (CKP), amelynek többek között tagja a Pedagógusok Szakszervete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Szülői Hang Közösség is.

Ahogy már többször is beszámoltunk róla, januártól annak a gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, szeptembertől iskolába kell mennie. A felmentésről pedig többé nem a szülő és az óvodapedagógus dönt majd: a kérelmet az Oktatási Hivatalnak kell benyújtani minden év január 15-ig - az első évben ezt két héttel, január 31-ig meghosszabították. A kérelmet az OH a szülő indoklása és a csatolt dokumentumok alapján bírálja el, de a helyi pedagógiai szakszolgálatok segítségét is kérheti. A részleteket itt olvashatjátok.

A CKP közleménye szerint az Oktatási Hivatal honlapján megjelent útmutató hozzáállása is felháborító, mert "úgy kezeli a gyermekek érdekét képviselő szülőt, mint aki valamilyen kötelezettség teljesítése alól kér felmentést, és hálásnak kell lennie, ha megkapja azt". Most éppen azok kerültek lehetetlen helyzetbe, akik nem tudják megvédeni magukat: nem hallottak a korábbi szakértői vélemény lehetőségéről, talán a januári határidőről sem, és nem rendelkeznek azzal az informatikai felszereltséggel, tudással, szabadidővel, szakértelemmel, amely lehetővé teszi nekik a kérvény beadását. Rajtuk nem segít, hogy 2 héttel meghosszabbították a beadási határidőt - írják.

A döntés kritériumrendszere a mai napig nem ismert, az eljáráshoz pedig sem a szakmai, sem a dologi feltételek nem adottak, mivel súlyos óvodapedagógus-, pedagógus-, fejlesztőpedagógus- és gyógypedagógus-hiány van, az első osztályosok megnövekedett számához pedig nem áll rendelkezésre elegendő tanterem.

"Az, hogy a kormány ezzel a törvénnyel durván beavatkozott családok életébe, elfogadhatatlan. Az, hogy kiveszi a gyermeket legjobban ismerők kezéből a döntést az iskolaérettséggel kapcsolatban, vállalhatatlan. Az, hogy az óvodapedagógus munkáját ledegradálja a papírgyártás szintjére, minősíthetetlen. Az, hogy gyermekek ezreinek nem biztosítja az egyenlő bánásmódhoz való jogát, felháborító" - áll a közleményben.

"Tudják-e, ismerik-e a döntéshozók az érési folyamatokat? Tisztában vannak-e az eddigi rugalmas beiskolázás fogalmával? Van-e valós tapasztalatuk a differenciálásról, inkluzív nevelésről, idegrendszeri fejlődésről?  Jelent-e számukra valamit az esélyegyenlőség, alapvető jogok fogalma?" - teszi fel a kérdéseket a közlemény.

A CKP kérdéseit - többek között az egyeztetés hiányáról, az iskolaérettségről való döntés módszereiről és arról, hogy mi lesz a hátrányos helyzetű gyerekekkel, akiknek szülei nem rendelkeznek a kérelem beadásához szükséges eszközökkel - Parlament Kulturális Bizottságából Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter meghallgatása után írásban is eljuttatták a miniszternek, egyelőre még nem kaptak választ.

A Szülői Hang segédletet készített szülők számára az iskolaérettségi kérvényéhez

A Szülői Hang Közösség segédletet készített azon szülők számára, akik januárban gyermekük további egy év óvodai nevelését kérvényezik az Oktatási Hivatalnál.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés