Hiába dolgoztak keményen a tanárok és a diákok, évek óta nem kapják meg a megígért bért és ösztöndíjat Közoktatás
Eduline

Hiába dolgoztak keményen a tanárok és a diákok, évek óta nem kapják meg a megígért bért és ösztöndíjat

Több száz tanár és több ezer diák nem kapta meg a megígért fizetést, illetve ösztöndíjat, ami egy uniós felzárkóztatási programban való részvétel miatt járt volna nekik. Egy pedagógus pert nyert az ügyben, a többiek viszont fáradtak a cselekvéshez. A projekt vezetői és az érintett minisztériumok nem nyilatkoznak - írja a 24.hu.

Az út a szakmaválasztáshoz című uniós finanszírozású projekt 2013 és 2015 nyara között futott. Az addigi rossz eredmények miatt sok tanárt 2014 végén, a középiskolai felvételi közeledtével kértek fel, hogy készítsék fel a felvételire a programra jelentkező általános iskolás, hátrányos helyzetű diákokat, és segítsenek nekik az iskolai eredmények javításában. Egy tanár legfeljebb tíz tanulót mentorálhatott. Bár a diákok sikeres vizsgát tettek, az oktatók a bérüket, a tanulók az ösztöndíjukat a mai napig nem kapták meg - írja a 24.hu a nevük elhallgatását kérő pedagógusokra hivatkozva.

Egy tanár, Szemánné Nagy Gizella, aki hét hónap helyett korábban csak kettőért kapta meg a fizetést, perre vitte a dolgot, az elmaradt összeget pedig a Pénzügyminisztérium már ki is fizette. Bár közeleg az ötéves jogvesztő határidő, a tanárok zöme nem követi a példáját, a lap által megkeresettek közül mindössze ketten fordultak tanácsért Szemánnéhez, pedig van, aki csak egy hónapnyi bért kapott. A pedagógusoknak nincs se idejük, se energiájuk.

Egy másik, Jász-Nagykun-Szolnok megyei tanár, aki azóta Németországban félállásban pedagógusként, mellette pedig takarítóként és bébiszitterként dolgozik és így az itthoni bérénél jóval többet keres, elmondta: számára a legrosszabb az volt, hogy azok a többségében roma, szerény körülmények között élő diákok és szüleik, akiket ő biztatott a programba való belépésre, a megígért ösztöndíjnál jóval kevesebbet kaptak. A pedagógusnak volt színötös tanulója is, aki a havi 18 ezer forint helyett csak pár ezer forintot kapott, és azt sem minden hónapban. Zala megyében is hasonló problémák voltak, ott a főszervező a nem kellően pontosan kitöltött dokumentumokra hivatkozott.

A program közben ugyanakkor kétnapos ingyenes rendezvényt is tartottak a tanároknak, a diákok pedig 2015 augusztusában dugig megtöltött hátitáskát kaptak, amiből azonban a korábban beígért tablet kimaradt. A Szemánnét is beszervező összekötő mentor és a megyei főkoordinátor maradéktalanul megkapta a fizetését. A lap kérdéseire sem ők, sem a projekt menedzsere nem válaszolt. A lap megkereste a Szemánné perében alperes Pénzügyminisztériumot, illetve az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy kifizetik-e az elmaradt béreket és ösztöndíjakat, de két hét alatt nem kaptak választ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) viszont írta: jelenleg több munkaügyi per van folyamatban hasonló ügyekben, mert 2013 szeptembere, az úgynevezett illetményrendszer bevezetése óta jellemzően semmilyen többletmunkát nem fizetnek ki, és ez ügyben rengeteg a jogsértés. A PDSZ országos és helyi szinten is többször fordult a fenntartókhoz és a munkáltatókhoz, de úgy látják, jogvita indítása nélkül nincs hajlandóság a fizetésre. A PDSZ szerint három évre visszamenőleg hat számjegyű összegekről is szó lehet.

Akkora a tanárhiány Zuglóban, hogy a szülők is a tankerülethez fordulnak

Nyílt levélben fordultak a közép-pesti tankerületi központ igazgatójához a szülők a tanárhiány, a sérült gyerekek megfelelő ellátásának hiánya, a gyakori intézményvezető-váltások és a kinevezések körüli visszásságok, illetve az iskolai épületek rossz állaga miatt. Szerintük a tankerület eddig munkájának egy része csak látszatintézkedésekből állt. A zuglói problémák máshol is jelen vannak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés