Többnapos tiltakozás kezdődik ma az oktatást érintő változások és problémák miatt Közoktatás
Eduline

Többnapos tiltakozás kezdődik ma az oktatást érintő változások és problémák miatt

A szakszervezeteknél, a diákoknál és a szülőknél is betelt a pohár: a következő napokban több esemény és országos tüntetés is lesz többek között az alacsony tanári bérek, a pedagógusok és a diákok munkaterhei, a hatévesen kötelező beiskolázás és a szakoktatók státuszának változása miatt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az iskolaérettségi vizsgálatok változása ellen folyamatosan tiltakozó Szülői Hang és az I stand with CEU több másik szervezettel együtt november 29-től három napos kitelepülést a Kossuth térre. A Facebook-esemény szerint egy éve, hogy eldőlt, a CEU-nak mennie kell Magyarországról, az oktatás problémái viszont itt maradtak.

A "térfoglalás" során lesz kiállítás az elmúlt tíz év oktatási intézkedéseiről, előadások és beszélgetések, de diszkó is. Pénteken 17 órától a PDSZ fényfestést szervez az Agrárminisztérium Kossuth tér felőli falára a Ne dolgozz ingyen! elnevezésű kampányukhoz kapcsolódóan. November 29-én nemcsak az oktatás, hanem a klímavédelem is újra utcára viszi az embereket: erről itt olvashattok.

November 30-án, szombaton pedig a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezésében országos tüntetés lesz: a demonstrálók délben a Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekeznek, ahonnan a Kossuth térre vonulnak át. Itt kezdődnek a beszédek 14 órakor. A tüntetéshez csatlakozott a PDSZ, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is.

A PSZ csütörtöki közleményében azt írta: az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásai csaknem egy év alatt sem vezettek eredményre a béremelésről és a tanárok óraszámának csökkentéséről. A PSZ a magyar közoktatás napjáig (november 22-éig) adott határidőt a kormánynak követelései teljesítésére. A kormány nem hozott döntést, ezért elkerülhetetlen a tüntetés. A PSZ azt kéri: a résztvevők az oktatás drámai helyzetéhez illően hozzanak magukkal fekete esernyőt. A szakszervezet felmérése szerint egyébként egy átlagos pedagógus hetente 56 órát dolgozik.

Ha a mostani tiltakozások nem vezetnek eredményre, januárra sztrájkot is kilátásba helyeztek, ami alatt sok helyen a gyerekekre sem felügyelnének. A szakszervezetek, a diákok és a szülők által felsorolt problémákról és változásokról itt írtunk részletesen:

November végén tüntetnek a tanárok: januárban jöhet az országos sztrájk?

Péntekig várja a kormány döntését a Pedagógusok Szakszervezete a béremelésre és óraszámcsökkentésre vonatkozó javaslatukról. Tüntetés már biztosan lesz november végén, amit - ha később sem változik semmi - januárban országos sztrájk követhet. A tanárok a szakoktatók közalkalmazotti státuszának megtartását és a hat évesen kötelező beiskolázás visszavonását is követelik.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul

Visszaesett a Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjasok száma a koronavírus-járvány miatt, ezt pedig a főként külföldi hallgatókra specializálódott hostelek, magánkollégiumok üzemeltetői is a saját bőrükön érzik. Van, ahol már szállást, reggelit és ingyen wifit tartalmazó „karanténcsomagot” is kínálnak a külföldről érkező egyetemistáknak.