A szülők felelőssége lenne, hogy szakmát szerezzen a gyerekük? Közoktatás
Eduline

A szülők felelőssége lenne, hogy szakmát szerezzen a gyerekük?

Jövőre a szülők felelőssége lehet a gyerekek 18 éves korig taníttatása, és a szakmaszerzés, miközben a tankötelezettség felső korhatárát nem változtatnák?

Hollik István módosító javaslatot nyújtott be az új szakképzési törvénnyel kapcsolatban - írja a hvg.hu.  A javaslat szerint – osztrák mintára – a szülőknek (vagy a kiskorú tanuló törvényes képviselőknek) részére új kötelezettségként meghatározhatnák "a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatást a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakma megszerzéséig”.

Ha a szülők ennek nem tesznek eleget, akkor valamennyi a gyerek után járó jogosultságot meg kellene tőlük vonni – legalábbis addig, amíg nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget a gyerek - áll a javaslatban.

A kormány a tankötelezettség felső korhatárát 18-ról 16 éves korra csökkentette 2012-ben - teszi hozzá az oldal - azóta drasztikusan megnőtt az iskolából szakképzettség nélkül kihulló tanulók száma. Az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly közel 70 ezer gyereket, a tanulók 9 százalékát fenyegette a lemorzsolódás veszélye.

A Hollik István által jegyzett javaslat azonban a tankötelezettséget nem érintené, inkább a szülő (gondozó) felelősségévé tenné a gyerek szakmaszerzését annak 18 éves koráig.

Ma kezdődik a szakképzési törvény részletes vitája, hamarosan jön a végrehajtási rendelet is

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés