Folytatódik a sztrájk: egész Horvátországban nem vették fel a munkát a pedagógusok és az egyetemi tanárok Közoktatás
Eduline/MTI

Folytatódik a sztrájk: egész Horvátországban nem vették fel a munkát a pedagógusok és az egyetemi tanárok

Több mint kétezer pedagógus vonult szerdán a kormány épülete elé Zágrábba, magasabb béreket követelve - írta a Jutarnji List című horvát napilap. A szakszervezetek bejelentették, hogy a 18. napja tartó sztrájk folytatódik.

Sanja Sprem, az tanítók szakszervezetének elnöke a tömeg előtt tartott beszédében elmondta: nem állnak el a sztrájktól, mert reményt kell adniuk mindenkinek az országban, hogy megéri harcolni a jobb oktatásért és a jobb hazáért.

A kormány üzenete az, hogy mindenki számára van pénz, csak az oktatási rendszer problémájának megoldására nincs - hangsúlyozta, majd hozzátette: "az oktatási dolgozóknak nem kellenek a morzsák az asztalról, az akarjuk hogy Horvátország a tudás országa legyen, ne a reményvesztettségé".

A szakszervezetek irányításával október 10. óta úgynevezett gördülő sztrájkot tartanak az oktatási dolgozók; minden nap más megyék sztrájkolnak, és hetente egy napra csatlakoznak hozzájuk a felsőoktatási intézmények is. Szerdán azonban az egész országban nem vették fel a munkát a pedagógusok és az egyetemi tanárok.

A sztrájk nyomására a kormány nemrég úgy döntött, három részletben, hat százalékkal emeli jövőre az állami tisztviselők és közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetései így is elmaradnak a közszféra más területein dolgozókétól.

Hollandiában is sztrájkolnak a tanárok: béremelést és jobb munkakörülményeket szeretnének

Több mint négyezer iskola maradt zárva pedagógussztrájk miatt szerdán Hollandiában, a tiltakozók béremelést, illetve jobb munkakörülményeket szeretnének elérni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Középiskolai felvételi: ilyen pontozásra számíthatnak a jelentkezők Közoktatás Eduline

Középiskolai felvételi: ilyen pontozásra számíthatnak a jelentkezők

Kiderültek a félévi jegyek, túl vannak a diákok a központi felvételin is, most pedig egyre csak közeledik a középiskolai felvételi jelentkezési határideje. De milyen pontszámítási módokkal lehet találkozni a felvételi során? Mennyire számít a felvételi vizsga vagy éppen a hozott jegyek? Itt vannak az infók.