Elérhető az OKJ-s tájékoztató füzet, jövőre emelkednek az ösztöndíjak - ezek a hét legfontosabb hírei Közoktatás
Eduline

Elérhető az OKJ-s tájékoztató füzet, jövőre emelkednek az ösztöndíjak - ezek a hét legfontosabb hírei

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból a Pedagógusok Szakszervezete, már online is elérhető a 2020. szeptemberében induló OKJ-s képzésekről szóló tájékoztató és jövőre emelkednek a felsőoktatási ösztöndíjak. A hét híreit szedtük össze röviden.

Elkerülhetetlen lesz az országos tüntetés?

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT) a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), így döntött az Országos Vezetőség. Erről a PSZ levélben tájékoztatta Palkovics László minisztert. A kilépést az indokolja, hogy az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket a SZIT nem véleményezhette – hangzott el a PSZ budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a részletekről Szabó Zsuzsa elnök és Gosztonyi Gábor alelnök számolt be 2019. október 25-én. A PSZ sajtótájékoztatójának többi részéről itt olvashattok bővebben.

Iskolaérettségi viszgálat

Az iskolaérettségi vizsgálatok központosításáról és az óvodák új Nemzeti Alaptantervben való megjelenéséről kérdezte a Népszava a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnökét, aki elmondta: a rugalmas iskolakezdés eltörlése miatt aggódnak a leginkább, és egyik ügyben sem látnak még tisztán.

Minden iskolában 50 százalékkal nőhet azoknak az elsősöknek a száma, akiknek 2020 szeptemberétől iskolába kell menniük 6 éves korukban, miután 2019 nyarán a módosították a köznevelési törvényt - mondja az alelnök. Totyik Tamás azt a kérdést tette fel a Szülői Hang Facebookos kampányában, hogy lesz-e elég pedagógus, lesz-e elég tanterem a kisiskolások elhelyezésére?

Elérhető az online tájékoztató

2020. szeptember elsejétől radikálisan lecsökken és átalakul azoknak a szakmáknak száma, amelyet a középiskolai tanulók szerezhetnek meg. A képesítésekről tájékoztató füzet készült, amely online is elérhető.

Az őszi szünetben is biztosított lesz az ingyenes gyermekétkeztetés

A őszi szünetben - ahogyan az összes iskolai szünetben - is biztosítja a kormány az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

Már elérhetőek a felvételi tájékoztatók az iskolák oldalán

Már érdemes nézegetni a kiszemelt középiskolák honlapját. A napokban ugyanis nyilvánosságra hozták a középiskolák a 2020. szeptemberében induló osztályok listáját és a felvételi tájékoztatót. Erről bővebben itt olvashattok.

A keresztféléves felvételizőkre már vonatkoznak az új szabályok

A Budapesti Corvinus Egyetemen is kezdetét vette a keresztféléves felvételi, de már a februárban induló képzésekre is vonatkozik az új szabály – vagyis az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehet jelentkezni. Ennek köszönhetően továbbra is lesznek tandíjmentes helyek, viszont drágulnak az önköltséges képzések.

Jövőre emelkednek az ösztöndíjak

Számos ösztöndíj-lehetőség segíti a felsőoktatási hallgatókat abban, hogy minél inkább a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni, és "a lehető legkisebb mértékben" terheljék őket anyagi gondok - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Erről bővebben itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés