PSZ: lesz elég pedagógus és tanterem a jövőre iskolába lépő diákoknak? Közoktatás
Eduline

PSZ: lesz elég pedagógus és tanterem a jövőre iskolába lépő diákoknak?

Lesz-e elég pedagógus és tanterem a jövőre iskolába lépő diákoknak? - teszi fel a kérdést Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Szülői Hang kampányában.

Januártól az iskolaérettségről egy eddig meg nem nevezett állami szerv fog dönteni, a szülők pedig minden év január 15-ig nyújthatnak be kérelmet, ha azt szeretnék, hogy az augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermekük még egy évig az óvodában maradhasson. A szabályozás először a 2020/21-es tanévben első osztályba lépőket érinti majd, a szervről és az eljárásról pedig az ígéretek szerint idén ősszel alkot rendeletet a kormány.

Minden iskolában 50 százalékkal nőhet azoknak az elsősöknek a száma, akiknek 2020 szeptemberétől iskolába kell menniük 6 éves korukban, miután 2019 nyarán a módosították a köznevelési törvényt - mondja az alelnök.

Totyik Tamás azt a kérdést tette fel a Szülői Hang Facebookos kampányában, hogy lesz-e elég pedagógus, lesz-e elég tanterem a kisiskolások elhelyezésére?

Illetve arra is kíváncsiak, hogy ha az elmúlt évek során nem adtak át egyetlen új tantervet sem, akkor a megnövekedett tanulói létszámot hogyan fogják tudni kezelni a kialakult helyzetet.

A PSZ tiltakozik az osztálylétszámok elemelkedése ellen, valamint az ellen, hogy a sajátos nevelésű igényű, vagy beilleszkedés- illetve magatartászavaros tanulók csak egy főnek számoljanak az osztálylétszámok meghatározásakor. Ennek érdekében a szakszervezet partnerséget ajánl minden szülői közösségnek.

Az iskolaérettségi vizsgálatok körül még mindig nagy a káosz. Ahogy arról mi is írtunk, pár napja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott a pszichológusok nyílt leveléhez, és szakmai bizottság felállítását tanácsolják az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban.

Nyílt levelet írt a minisztériumnak a PSZ - szakmai egyeztetést követelnek a szakoktatók státuszáról

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felszólítja a minisztériumot, hogy még a kormány döntése előtt bocsássa társadalmi vitára a szakképzésben foglalkoztatottakról szóló törvénytervezetet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés