Hány pontot ér a központi felvételi vizsga? Közoktatás
Eduline

Hány pontot ér a központi felvételi vizsga?

Hány pontot ér a középiskolai felvételin a központi felvételi teszt? Itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.

A középiskola a jelentkezőket három szempont alapján rangsorolhatja:

a tanulmányi eredmények alapján,
vagy a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli vizsga eredményei alapján,
vagy a tanulmányi eredmények, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli vizsga eredményei alapján dönthet.

A középiskolák döntik el, kötelezővé teszik-e a jelentkezők számára a központi írásbeli felvételit - ha így döntenek, az ott megszerzett eredménynek a maximális felvételi összpontszám legalább 50 százalékát meghatározza.

Arról is dönthetnek a gimnáziumok és szakgimnáziumok, hogy mindkét tárgyból vagy csak az egyikből teszik kötelezővé a felvételi vizsgát.

"Lehetséges tehát, hogy egy adott tanulmányi területen csak egy tárgy (magyar nyelv vagy matematika) eredményét számítja be (írja elő) az iskola a felvételi teljesítmények értékelésébe. Ha az iskola felvételi eljárásában csak az egyik tárgyból elért írásbeli eredményt számítja be, akkor annak az egy írásbeli eredménynek kell az elérhető felvételi összpontszám minimum 50%-át képviselnie. Lehetséges az is, hogy egy adott tanulmányi területen az egyik tantárgyból elért eredményeket nagyobb súllyal számítja be, mint a másikét" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

A nyolcadikosok felvételi feladatsorát és megoldásait itt találjátok, a hatosztályos gimnáziumok felvételi megoldásait itt, a nyolcosztályos gimnáziumokét pedig itt találjátok.

A 2019-es középiskolai felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés