Magántanulók: így lehet érettségit szerezni otthonról Közoktatás
Eduline

Magántanulók: így lehet érettségit szerezni otthonról

Már évtizedekkel ezelőtt is voltak magántanulók az Egyesült Államokban, ám a módszer az elmúlt tíz évben vált igazán népszerűvé: egyre több szülő dönt úgy, hogy gyerekeit nem engedi iskolába.

A 14 éves Zoe Bentley az Arizona állambeli Tucsonban él, és most fejezné be az általános iskolát – ha nem lenne magántanuló. Jelenleg éppen a kaliforniai fenyőerdőkben barangol a családjával: élményeiről saját weboldalt vezet, kedvenc témájáról, az exogeológiai jelenségekről pedig videókat készít.

Az Egyesült Államokban ma már nagyjából másfél-kétmillió diák tanul otthon, kikerülve a hagyományos oktatási rendszert - írja a Huffington Post. Egyharmadukat – mint Zoét is – a szülei tanítják. A magántanulók számára nincs kötött tananyag és órarend, és nem kell osztályteremben ülni – kivéve, ha ezt maga a diák kéri. Zoét például annyira érdekelte a geológia, hogy 12 évesen jelentkezett egy főiskolára: a felvételin egy tesztet kellett kitöltenie, amit meglepően könnyűnek talált. Hogyan tanulhatsz otthonról, ingyen a világ legjobb egyetemein? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Tanulás könyvtárban, otthon, egyedül. Egyre több amerikai szülő dönt a magántanulói státusz mellett

A coloradói Carol Brown nagyobbik lányát az egyetemig, a kisebbiket a középiskoláig tanította otthon. Rengeteg könyvük volt, ismeretterjesztő filmeket néztek, múzeumba jártak, és sokat utaztak a szüleikkel. „Vannak alternatív lehetőségek: nem csak egy út vezet a felnőttkorig” – mondta a lapnak.  

A texasi Elon Bomani nagyobbik fia 11 éves, és soha nem járt iskolába. Egy videó segítségével tanult meg olvasni, ám kézzel írni nem tud - szülei nem aggódnak emiatt. A kisebbik fiú 6 éves, és egy képregényből ismerte meg a betűket. „Ha a gyerekek találnak valamit, ami érdekli őket, mindenképpen megtanulnak olvasni” – vélekedik Bomani.

Kellie Rolstad nyelvészetet tanít az arizonai állami egyetemen. Mivel az általános iskolát időpazarlásnak tartotta, három gyermekét kivette az intézményből. „A gyerekek annyi mindent szerettek volna csinálni, annyi helyre el akartak jutni, annyi mindenről szerettek volna beszélgetni, de a sok házi feladat miatt semmire nem volt elég idő. Nagyon frusztráló volt” – magyarázza Kellie. Kérdés, a szülők honnan tudhatják, hogy jót tesznek a gyerekeinek, amikor otthon tanítják. „Egyszerűen érzik, ahogyan egy kisbabát is ösztönösen lát el a szülő” – mondja a nyelvészprofesszor. Magyarországon is egyre többen végzik el az iskolát magántanulóként - a szabályokról itt olvashatsz.

eduline

Hirdetés