2008. október. 13. 11:30 Eduline Utolsó frissítés: 2008. október. 14. 09:45 Közoktatás

Videójátékot az iskolákba!

A számítógépes játékokról eddig szinte csak rosszat hallhattunk. Szülők és gyermekpszichológusok tömege hívta fel a figyelmet az agresszív játékok negatív hatásaira. Ám létezik hasznos oldala is a videojátékoknak. Egy New York-i iskola most a matematika tanulásban hívja segítségül.

videoplayer

A nyolcadik osztályos gyerekek minden hétfőn reggel a számítógépteremben kezdenek, és nekilátnak játszani. Virtuális alagutakon száguldoznak és versenyeznek a társaikkal. A videojátékok azonban bizonyos időközönként megállnak, a képernyőn pedig egy matematikai feladat jelenik meg, amelyet a gyerekeknek meg kell oldaniuk, hogy folytathassák a versenyt. A feladatok széles skálán mozognak, a legegyszerűbb algebra kérdésektől a bonyolultabb egyenletekig – és a gyerekek mindet sokkal könnyebben oldják meg, mintha a tanteremben ülve, a füzetük fölött görnyedve kellene. Itt ugyanis egy-egy helyes válaszért ötszáz plusz pontot kaphatnak (a helytelenért viszont csak 25-öt vonnak le). A játék megnyerése ugyan nem jár külön ajándékkal, de a gyerekeket kellőképpen inspirálja a verseny és a győzelemmel járó dicsőség.

A Dimension-M – M, mint matematika – játék bevezetése óta a diákok nagy része sokkal pozitívabban áll az addig kevésbé szeretett tantárgyhoz. Ráadásul a diákok annyira szeretik, hogy nem csak az iskolában játszanak a Dimension-M-mel, hanem otthon is, a tanárok szerint egyszerűen képtelenek letenni. A videojátékok oktatásban való használatát a Games for Leraning (Játékok a Tanulásért) Intézet vizsgálja. Az intézet három millió dollárt áldozott a kutatásokra, és a Microsofttal és hat amerikai egyetemmel együttműködve fejlesztette ki a Dimension-M-et, amelyet egy New York-i cég, a Tabula Digita készítette el. 2006-ban 13 iskolában tesztelték, és azóta több mint 300 iskolában próbálták már ki. A Tabula Digita vezérigazgatója, Ntiedo Etuk maga is számítógépes játékokon nőtt fel, és mint elektromérnök lehetőséget látott abban, hogy a videojátékok új generációját a tanulással ötvözze. A Dimension-M ára diákokként évi 10 és 20 dollár között mozog. A cég úgy tervezi, hogy jövőre újabb játékokat ad ki, amelyek a matematikán kívül más tudományágakra is specializálódik majd. A cég szeretné majd megosztani a tapasztalatait más szoftverfejlesztő cégekkel is, ám nem tervezik, hogy a hasonló játékokat kereskedelmi forgalomban is árulják majd.

A Dimension-M által elért eredmények szemmel láthatóak – a használatuk által négy százalékkal növekedett azoknak a diákoknak a száma, akik sikeresen letették a matematika vizsgájukat. A tanárok és a diákok igényei így találkoztak. A nebulóknak ugyan másodlagos a matematika elsajátítása, de szeretnek játszani – e kettő a Dimensio-M révén most egyszerre megvalósítható, természetesen a tanárok legnagyobb megelégedésére.

Hirdetés