"A Corvinus nem lesz magánegyetem" Felsőoktatás
Eduline

"A Corvinus nem lesz magánegyetem"

„A Corvinus nem lesz magánegyetem” – mondta Pálinkás József az RTL hétfői Magyarul Balóval című műsorában. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal egykori elnöke szerint ha nem lesz jelentős béremelés a felsőoktatásban, nem lesznek kimagasló képességű egyetemi oktatók sem.

„A Corvinus nem lesz magánegyetem. Akkor lenne magánegyetem, ha nekünk lenne néhány százmilliárdunk, és annak egy részét betennénk a Corvinusba. Ez így nem magánegyetem, hanem állami magánegyetem. Nem értem a működési módot” – mondta Pálinkás József, hozzátéve: egy ilyen rendszer kidolgozása és működtetése nem megy egyik napról a másikra, miközben a Corvinusnak 2019-ben már alapítványi formában kellene működnie.

„Annak én híve vagyok, hogy néhány egyetemet teljesítménye arányában jobban finanszírozzunk, de éppen erre való a versenypályázati finanszírozás, amit 2015-ben indítottunk. Nézzük meg, hogy Magyarországon mely egyetemek nyernek el versenyben kutatásra forrásokat – és akkor világossá válik, melyeket kell megerősíteni, mert ott vannak azok az emberek, az a száz vagy százötven, akik igazán fel tudnak hozni egy intézményt” – magyarázta az akadémikus.

Az innovációs hivatal egykori elnöke szerint hiba volt, hogy minden főiskolát átneveztek egyetemmé (az állami főiskolák közül egy kivétellel mindegyik „alkalmazott tudományok egyeteme” címet kapott az elmúlt években).

„A kimagasló képességű egyetemi oktatók közül nagyon sokan kimennek külföldre, ha nem lesz Magyarországon nagyobb biztonság, és nem történik minél hamarabb jelentős béremelés a felsőoktatásban, és nem emeljük ki azokat, akik igazán sokat tesznek le az asztalra. Ide lehet hozni hallgatókat Kazahsztánból és Üzbegisztánból, de senki ne higgye, hogy ezzel versenyezni fogunk a Harvarddal, de a prágai Károly Egyetemmel is nehezen, mert a cseh felsőoktatásban nagyobb a stabilitás” – magyarázta.

Indítson magánegyetemet az MTA: ezt javasolják akadémikusok

Néhány akadémikus tervezetet akar benyújtani a Magyar Tudományos Akadémia december 6-i rendkívüli közgyűlésére. Azt javasolják, hogy kezdeményezzék az MTA szerves beépülését a magyar felsőoktatás rendszerébe - derül ki a 168 Óra birtokába került tervezetből.

Hirdetés