Kiürítik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik kollégiumát Felsőoktatás
Eduline

Kiürítik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik kollégiumát

A diákoknak szombat estig kell elhagyniuk a kollégiumot. A koliban csak a külföldi hallgatók és a karanténba kerültek maradhatnak.

Szombat estig - a már most is karanténban lévő hallgatók kivételével - mindenkinek el kell hagyni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egyik kollégiumát - értesült a Magyar Hang.

Korábban mi is írtunk róla, hogy 35 hallgató került karanténba, miután 12 diáknál kimutatták a koronavírus-fertőzést. Az akkori információk szerint a fertőzöttek otthonunkban tartózkodnak, egy kivételével, aki kórházi ápolás alatt áll. A Magyar Hang azonban úgy tudja, hogy újabb öt egyetemista kapta el a vírust. Az érintett mintegy 600 diák egy része most attól tart, hogy hazatérve megfertőzhetik idősebb szüleiket.

Az NKE Sajtóosztálya a lapnak azt mondta, "az elmúlt napokban a kar hallgatói közül többen jelezték az egyetemi járványügyi operatív törzs felé, hogy koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteik vannak. Ezen hallgatók egy része pozitív tesztet produkált, két kivétellel ők már most is az otthonukban tartózkodnak. Az egyetem a hatósági bejelentést megtette, a kontaktkutatás elkezdődött, ehhez az intézmény minden információt átadott a hatóságoknak".

Az egyetem azt is közölte, hogy a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, elővigyázatosságból szeptember 6-ától kéthetes egészségbiztonsági időszakot rendelt el a Ludovika Campus kollégiumait érintően. Eszerint a következő két hétre átmenetileg a kollégisták nagy része elhagyja az érintett kollégiumot. A külföldi hallgatóknak nem kell távozniuk, aminek az az oka, hogy ők egyébként is csak két negatív teszt után léphettek be a campus területére.

"Nem távoznak továbbá a kollégiumból a tüneteket vagy pozitív tesztet produkáló hallgatók valószínűsíthető kontaktjai sem, akik a hét elejétől önkéntes karanténban vannak kollégiumi szobájukban elkülönítve. A most otthonaikba távozó kollégisták nagy valószínűséggel nem érintkezhettek vírusgazdával" - írták, majd azt is hozzátették: a hazaküldött hallgatók nem jelenthetnek veszélyt a hozzátartozóikra nézve, mert a kollégisták döntő része otthon töltötte a gólyanapok utáni hétvégét.

Két koronavírusos hallgató van a Széchenyi István Egyetemen

Még el sem kezdődött az egyetemeken az őszi szorgalmi időszak, de már most sorra jelentik be a koronavírusos eseteket. Most a Széchenyi István Egyetem adott tájékoztatást arról, hogy megjelent náluk a vírus.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés