Még öt fogalom, amit minden elsőéves egyetemistának ismernie kell Felsőoktatás
Eduline

Még öt fogalom, amit minden elsőéves egyetemistának ismernie kell

Ha most kezditek az egyetemet, akkor szeptembertől egy csomó olyan új szó kerül be a mindennapjaitokba, amivel korábban még nem biztos, hogy találkoztatok. Segítünk, hogy ezek ne érjenek benneteket váratlanul. Itt az egyetemista magyar-magyar szótárunk második része.

Korábban már összeírtuk, hogy mit jelent a zh, a passziváltatás, a kredit, az abszolutórium, a leckekönyv (index), az UV, illetve a Neptun. Most pedig további öt szóval bővítjük a listát.

TO: azaz tanulmányi osztály, itt foglalkoznak a hallgatók tanulmányi dolgaival. A TO-n kérvényeket, illetve krediteket adhattok le, itt kérhettek hallgatói jogviszony igazolást, több intézményben itt kapjátok meg a diákigazolványotok érvényesítő matricáját, de ezeken kívül bármilyen kérdéssel kapcsolatban fordulhattok a tanulmányi osztályon dolgozókhoz.

Szorgalmi időszak: egy-egy félévben az az időszak, ami a tárgyfelvételtől a vizsgaidőszakig tart, vagyis ekkor lesznek az előadásaitok és a gyakorlataitok.

Kollokvium: ez az írásbeli, szóbeli vagy a kombinált vizsgákat jelenti, amit a vizsgaidőszakban tudtok felvenni a meghirdetetett időpontokra. A vizsgafelvétel a Neptunon keresztül történik - erről az oldalról itt írtunk részletesebben.

HÖK: vagyis a Hallgatói Önkormányzat, amelynek elsődleges célja a hallgatók képviselete. Ti is szívesen lennétek HÖK-ösök? Erre is van lehetőség, ugyanis a szervezet minden évben hirdet tagfelvételt, ahova akár már elsőévben is jelentkezhettek.

Szoctám, tanulmányi ösztöndíj: az egyetemi éveitek alatt többféle ösztöndíjra is pályazhattok. Az egyik legalapvetőbb támogatás a tanulmányi ösztöndíj, amit akkor kaphattok, ha államilag támogatott finanszírozási formában tanultok. Ahogy a neve is jelzi, ebben az esetben a tanulmányi teljesítményetek lesz a döntő és az alapján döntenek a támogatás összegéről. De mi kell ahhoz, hogy megfeleljetek a követelményeknek? Erről itt olvashattok bővebben. Ezen kívül szociális alapon is kaphattok támogatást - ennek részleteiről itt írtunk korábban.

„Lehet-e passzív félévem, ha állami ösztöndíjas képzésen tanulok?"

Milyen következményei vannak, ha valaki állami ösztöndíjaskánt passziváltat? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés